Všechny recepty - Luštěniny

Luštěniny

Semínkové krekry a „medvědí“ hummus

Malá inspirace na vydatnou svačinu :-) nejen pro medvědy :-)

Houbovka

A je tu leden...po svátcích plných lahůdek a delikates všeho druhu  jsou tu zase „všední“ dny, kdy na vyvařování už není tolik času.  Ale dobře by se mělo jíst pořád, ne ? :-) Tahle houbovka je taaak strašně dobrá a při tom taaak strašně jednoduchá , že by byla škoda jí nevyzkoušet :-) 

Hlívový hrnec

Někdy nad receptem dlouho přemýšlím a ladím detaily. Někdy se mi o něm zdá a někdy si prostě jen stoupnu k plotně a házím do hrnce to, co mi zrovna přijde na mysl a pod ruku. Vaření je kreativní činnost :-) Tady je jedna taková momentální inspirace – kombinace hlívového guláše a cizrny alla bolognese... Prostě jsem potřebovala spotřebovat zbytky z lednice a povedlo se :-)

Omáčka/polévka z dýně

Jestli jsme to, co jíme, pak je tu velká pravděpodobnost, že se ze mě brzy stane dýně :-) Jakmile si totiž jednou tyhle krásky všech možných tvarů, velikostí a barev oblíbíte, zjistíte, že se dají využít prakticky všude - od snídaně po večeři a od polévky po dezert. A tak během podzimu a zimy nemine týden, kdy by se u nás alespoň jednou nevařilo nebo nepeklo z dýně.

Sušenky s červenou čočkou

Kombinace červené čočky, koření a rýže není asi nic neobvyklého... tak proč jí nezkusit i nasladko... třeba v sušenkách? :-)

Květákový hrnec

Ke konci léta a na začátku podzimu nikdy nevím z čeho vařit... tedy z čeho vařit dřív. Jestli mám upéct tu krásně oranžovou dýni, uvařit omáčku z těch úžasně voňavých rajčat, naplnit papriky... Všeho je tolik tolik tolik a je to tak dobré dobré dobré :-) A tak často naházím do jednoho hrnce nebo na pekáč co mi zrovna přijde pod ruku, přidám pár dalších dobrot ze spižírny a ono to vždycky nějak DOBŘE dopadne :-)

Rajčatová s fenyklem a fazolemi

Omáček, hustých polévek a „gulášů“, které se červenají a voní po rajčatech není nikdy dost. Jejich příprava je jednoduchá, použití hodně variabilní a hlavně ta úžasná chuť :-) Tahle verze je ještě navíc ovoněná fenyklem, protože jak se zdá, já bez něj v poslední době prostě neumím uvařit :-)

Růžový dortík

Zase je tu konec dubna. Zase mám narozeniny, a tak jsem si zase upekla dort :-) Na rozdíl od loňského roku je v něm o trošku méně kakaa a o něco více barev... K sežrání je (byl) ale stejně :-)

Červená čočka na 100 způsobů

Nic nového pod sluncem... prostě super dobrá, zdravá a rychlá večeře nebo oběd. Zelenina se dá obměňovat podle sezóny, takže je to během celého roku zároveň i eso v rukávu pro okamžiky, kdy nevíte co uvařit... jednou s těstovinami, po druhé s (domácím) chlebem a nebo taky s jáhlami, ráží, quinoou... Možností je spousta, takže... Pojďte si hrát s červenou čočkou :-)

Medvědí krekry

Udělaly(i)  jste z něj pesto? Máte ho v mrazáku? Posledních pár dní (týdnů) ho přidáváte prakticky do všeho, co vaříte? A ještě pořád přemýšlíte kam s ním? Medvědí česnek je prostě úžasný, ale jeho sezóna není nekonečná, a tak je třeba tu chvilku kdy roste maximálně užít a využít. Já letos vsadila na sušení a na krekry a jak se zdá, nebyl to špatný nápad :-) Barevně sice tyhle krekříky nejsou tak pěkné jako jejich paprikoví kamarádi, ale chuťově... jsou stejně k sežrání :-)

Nádivka s kopřivami

A pro to, že kopřivy jsou nejlepší malinké a mlaďounké, a u nás právě takové teď jsou, je nejvyšší čas na nádivku. Sice je to jídlo velikonoční, ale mě se letos nechce tak dlouho čekat :-)

Jarní hummus

Jarní hlavně kvůli té úžasně zelené barvě, za kterou může hrášek. Za neuvěřitelně krémovitou konzistenci zase můžou bílé fazole, místo častěji používané cizrny, a ta vůně, to je máta... a nebo třeba bazalka, když se rozhodnete pro ní :-)

Cizrnový "guláš"

Všechno rajčatové, všechno, kde jsou kuličky – jak Anča říká cizrně – a všechno , do čeho se dá namočit chleba, nebo co se dá nalít na těstoviny, má u nás úspěch :-) Proč ne, jednoduchá jídla plná vůní a chutí, která se dají ohřát a jsou skvělá i druhý den, patří i mezi mé favority :-)

Brownies bábovka

Rádi (y) byste přidali(y) víc luštěnin do jídelníčku a nevíte jak? Zkuste to třeba takhle :-) Doma se určitě zlobit nebudou. Z čeho bábovka je, bych ale pro poprvé doporučila prozradit teprve až zmizí. Určitě to nebude trvat dlouho :-)

Růžové risotto

O blahodárných až zázračných účincích červené řepy už toho bylo napsáno docela dost. Nejvyšší čas si z ní něco zázračně dobrého a blahodárně barevného uvařit :-)

Rajská polévka...nebo omáčka?

Způsobů jak vykouzlit rajskou rajskou polévku je spousta. Můj momentálně nejoblíbenější je tenhle – spousta zeleniny, spousta chutí, vůní a skoro žádná práce :-)

Žluté špaldoto

Na jakou barvu máte zrovna chuť ? Ne, vážně.... vedle vůně a je barva další důvod proč se nějaké jídlo (ne)rozhodneme ochutnat nebo sníst. A u dětí to platí při nejmenším dvojnásob, soudě alespoň podle naší Anči, která když si může vybrat, dá pokaždé přednost oranžové kaši před tou „obyčejnou“ o zelených palačinkách a žlutých nanucích ani nemluvě :-). A proto, že né vždycky je chuť na červenou :-) zkuste špaldoto i ve žlutém provedení a vyměňte pro tentokrát plechovku rajčat za kousek dýně.

Červené špaldoto a kešu „parmazán“

Nic proti klasickému risottu a rýži obecně, ale proč si v podobném duchu občas nepohrát i s jinými zrníčky? Třeba se špaldou, která je v našich zeměpisných šířkách a délkách rozhodně víc doma než právě ta výše zmíněná rýže.

Čočková paštika...

nebo taky pomazánka, tapenáda, dip... prostě vynikající mazání na všechno, co se jen namazat dá :-)

Papriková s rozmarýnem

Jak jinak se bránit podzimním chmurům než se lžící v ruce a následně i s plným žaludkem?

Ořechový dortík

Co děláte ve volných chvílích vy? Já dost často vařím, peču, kvasím, suším,... a nebo přemýšlím o tom, co bych uvařila, upekla, zkvasila, usušila... Vždycky mi bylo záhadou co na tom chytání ryb ti rybáři mají. Prosedět celé hodiny u vody, a pak třeba tu chycenou rybu pustit. Blázni :-) Co by asi takový nadšený rybář řekl na to, kolik hodin prostojím u plotny já. A pak se to taky ne vždycky povede, nebo to nevyjde podle představ... Blázen :-) Každý podle svého gusta :-) Tady je výsledek jedné takové volné chvilky. Ořechový dortík, kde základ těsta tvoří fazole a krém je z tofu??? Nezní to divně? Zní. A jak to vlastně chutná? Dobře :-) Jestli  nevěříte, vyzkoušejte.

Zeleninová s čočkou

Ještě jednou naposledy :-)... další recept na polévku, která zahřeje po těle i na duši :-)

Pohankovo-hlívový salát

Chutnala vám posypka na bramborovo-květákový krém? Mně (a všem ostatním u nás doma) ano,  a tak vznikl i tenhle salát :-) Dobrých, jednoduchých a zdravých jídel do krabičky prostě není nikdy dost :-)

Bramborovo-květákový krém

„Aničko, co chceš k večeři?“  „Bramborovou polívku.“ říká Anča bez zaváhání. Nic proti bramboračce, ale po třetí za sebou už ji vařit nechci...Takže to pro tentokrát zkusíme trochu jinak :-)

Oranžové krekry

Ano, milujeme Yes chips. Anča by je mohla baštit pořád. Já jim taky málokdy odolám a Luky? Ten sice takovéhle věci nejí (jak rád říká) ... ale když je doma sám s načatým balením, na nás s Ančou už nezbyde :-( :-) A nebyla bych to já, abych nezkusila nějakou tu domácí verzi... po svém :-)

Červený hummus s pečenou zeleninou

Klasický hummus mi vždycky chutnal, ale nikdy se mi nelíbila ta jeho nevýrazná barva. Ještě, že je během roku pořád tolik zeleniny a bylinek, které se dají k téhle klasice přidat, a kromě krásné barvy sebou přinesou i další chuťový tón :-) Dýně, mrkev, červená řepa, petržel,... stačí si jen vybrat co vám chutná, nebo na jakou barvu máte zrovna chuť :-)

Mrkvová polévka/mrkvový krém

Anča se zamilovala do polévek, ale vzhledem k tomu, že venku je zase na pár dní pěkné letní počasí, nechce se mi trávit moc času u sporáku... Snažím se tak každodenní vaření udržet v následujícím rytmu: Lehce – Vlastně se to vaří samo. Já jen občas někde něco nakrájím a zamíchám a stihnu i pár dalších věcí okolo. Rychle – „Mami, já chci polívku“ nedokážu poslouchat déle než půl hodiny. Zdravě – Přečtěte si seznam ingrediencí :-) Hravě – To jako, že mi Anča může pomáhat a taky to s nadšením dělá. (Mé nadšení při mytí nádobí po společném vaření už tak velké není:-))

Polévka z cukety

Vždycky se najde (nebo spíš vlastně nenajde) nějaká ta potvora cuketa, která přeroste. Schovaná pod listem, a nebo někde jinde kde na ní není vidět, vyroste do velikosti, kdy se pak za syrova do salátů nebo jako raw špagety k omáčce už prostě nedá použít. Co tedy s ní? Buchta? Cmunda?... a nebo lehká letní polévka?

Pohádkové jáhlové placičky/bochánky...

Asi bychom měli doma s těmi pohádkami trochu brzdit. To že se Anička vidí jako princezna je ok, ale když už to přišlo i na mě :-)... Šehrezádě vždycky zbyla polovina příběhu, aby měla i následující večer co (začít) vyprávět. Byl to od ní nepochybně chytrý tah. Zachránil jí život. Mě z každého vaření taky něco zbyde a život si tím spíš zkomplikuju než zachráním :-) Ale stejně jako Šehrezáda pokračuju s tím co mám dál... Nedávno my zbyly uvařené jáhly a nechtělo se mi z nich dělat ani Jáhloto ani kaše... 

Čočkový salát nejen do krabičky

Nápadů na dobrá výživná a zdravá jídla, která se dají jednoduše sbalit s sebou do práce, do školy, na výlet a nebo k vodě není nikdy dost :-)

Kukuřičné krekry

„Kdo si hraje, nezlobí. To se přece dobře ví.“ prozpěvuje si Fanda z Kouzelné školky, který se u nás zabydlel. Něco na tom bude :-) Já si teď kupříkladu hraju s kukuřičnou moukou... Když pominu všechny její neopminutelné nutriční benefity, hlavní důvod je, že ta žlutá, sluníčková barva mě prostě láká :-) Anču zase poslední dobou lákají v obchodech všechny slané mlsky: tyčinky, brambůrky, krekry... což mi nedá, abych nezkusila nějakou tu domácí variaci na dané téma, nebo raději 3 :-)

Jáhloto s kozím sýrem

Tak dlouho nám ležel v lednici a čekal na nějakou tu „zvláštní“ příležitost, až bylo třeba ho rychle sníst... Čersvý kozí sýr je prostě lahůdka a v jednoduchosti je krása, takže tady je jeden super jednoduchý recept :-)

Pesto ze sušených rajčat

Když máte v lednici skleničku tohohle zázraku, vykouzlit úžasný oběd, večeři, svačinku... je otázka jen několika minut ...a pár dalších ingrediencí :-)

Blondies/Ořechové muffiny

Blonďatá verze fazolových brownies :-) Voní vanilkou, tak jako klasické blondies, a uvnitř zůstanou i po upečení krásně vláčné, tak jako klasické blondies :-) Pokud vám, ale tahle konzistence nesedne, zkuste je přidáním pár dalších ingrediencí proměnit na muffiny. Těžko říct, která varianta je lepší :-)

Hlívový "guláš"

Miluju houbaření. No, po pravdě řečeno, miluju chození po lese... Spousta ušlých kilometrů a spousta hodin strávených na čerstvém vzduchu... houby jsou spíš takový bonus. Těch pár kousků na usušení, aby bylo co v zimě do bramboračky, se vždycky nějak najde, a tak přenechávám to opravdové houbaření těm opravdu zapáleným houbařům. A když chci přece jen uvařit něco z hub, zamířím do nejbližšího marketu a z chladícího boxu vylovím balíček hlívy ústřičné :-). Vlastně né já, ale Anča. Ta poslední dobou nakupuje za mě a já se až nestačím divit, co všechno se jí líbí a co všechno nám namixuje do nákupního košíku :-)

Špagetové karbanátky a dvě kaše

Tedy abychom si rozuměli, karbanátky ze špagetové dýně, která mi už pár měsíců leží ve spižírně a já né a né něco kloudného z ní uvařit...

Sedmikráskové rizoto

Né, že by hlavní ingrediencí byly sedmikrásky, ale jiný název mě nenapadá. Všechno ostatní je tak nějak moc popisné a vůbec to nevystihuje lehkost a krásu tohohle jídla :-)

Hummus z bílých fazolí

a ještě k tomu s koriandrem a s tahini, nebo taky  bez ní :-) No prostě čtěte dál a při dalším nákupu si nezapomeňte přihodit do košíku bílé fazole.

Garam masala

V jednom z obchůdků, kam chodíme nakupovat zdravější dobroty, je obrovská police plná koření, bylinek a čajových směsí. Anča ráda zkoumá ty krásně barevné krabičky a já ráda přemýšlím co s jejich voňavým obsahem. Většinou neodejdeme s prázdnou. Nedávno jsme si přinesly domů právě tuhle indickou směs, ale co s ní?

Hrachovka s hlívou

Polévek není v zimě nikdy dost :-) Tahle je jednoduchá, zdravá, sytá a dobrá, ale musíte si vzpomenout den předem a namočit si hrách.

Brownies/Čokoládová pěna

Moc nad tím nepřemýšlejte a prostě je upečte. A hlavně nikomu neprozraďte z čeho jsou, dokud vám je nepochválí :-)

Babonová polífka – Bramboračka

Jak jinak začít s pečením vánočního cukroví, než že si uvaříte něco naprosto jiného :-) Při tom všem ochutnávání  rozlomených rohlíčků a jiných, né úplně povedených kousků, krémů, marmelád, oříšků..... mám vždycky největší chuť na polévku. Tahle je rychlá, jednoduchá, plná chutí i barev a stejně dobrá ohřátá jako zrovna uvařená.

Mrkvánky

Super sváča jen tak do ruky, a nebo taky parádní oběd, když k nim na talíř přidáte pár dalších dobrot.

Cizrna alla bolognese

Dlouho jsem si myslela, že za úžasnou chuť ragú alla bolognese může hlavně maso. Posledních pár let se ale přikláním spíš k názoru, že tahle omáčka je o bylinkách, zelenině, vínu a jejich kvalitě :-) Zkuste a uvidíte. Anča se po ní může utlouct :-)

Hrstková polévka

Naše domácí verze osvědčené pra, pra, pra...babičkovské klasiky. Zahřeje po těle i na duši :-)

Hummus s pečenou dýní

Anča miluje kuličky, jak říká cizrně, a pečenou dýni. No a tak se mi jednoho dne sešlo v lednici něco málo zbytků od obojího...

Zelený petrželkový hummus

Anča miluje cizrnu. Mám ji tak často navařenou v lednici na pár dní dopředu a pak už  jen přidávám do všech ostatních jídel, a nebo ji Anča baští samotnou, kuličku po kuličce a labužnicky u toho pomlaskává... Momentálně mám v lednici taky několik skleniček s pestem z různých bylinek a oříšků a jelikož jsem minule psala, že přidáním pesta k čemukoli a do čehokoli se nedá nic zkazit, tady je jeden příklad za všechny.