Semínkové krekry a „medvědí“ hummus
Malá inspirace na vydatnou svačinu :-) nejen pro medvědy :-)
Luštěniny
Malá inspirace na vydatnou svačinu :-) nejen pro medvědy :-)
A je tu leden...po svátcích plných lahůdek a delikates všeho druhu jsou tu zase „všední“ dny, kdy na vyvařování už není tolik času. Ale dobře by se mělo jíst pořád, ne ? :-) Tahle houbovka je taaak strašně dobrá a při tom taaak strašně jednoduchá , že by byla škoda jí nevyzkoušet :-)
Někdy nad receptem dlouho přemýšlím a ladím detaily. Někdy se mi o něm zdá a někdy si prostě jen stoupnu k plotně a házím do hrnce to, co mi zrovna přijde na mysl a pod ruku. Vaření je kreativní činnost :-) Tady je jedna taková momentální inspirace – kombinace hlívového guláše a cizrny alla bolognese... Prostě jsem potřebovala spotřebovat zbytky z lednice a povedlo se :-)
Jestli jsme to, co jíme, pak je tu velká pravděpodobnost, že se ze mě brzy stane dýně :-) Jakmile si totiž jednou tyhle krásky všech možných tvarů, velikostí a barev oblíbíte, zjistíte, že se dají využít prakticky všude - od snídaně po večeři a od polévky po dezert. A tak během podzimu a zimy nemine týden, kdy by se u nás alespoň jednou nevařilo nebo nepeklo z dýně.
Kombinace červené čočky, koření a rýže není asi nic neobvyklého... tak proč jí nezkusit i nasladko... třeba v sušenkách? :-)
Ke konci léta a na začátku podzimu nikdy nevím z čeho vařit... tedy z čeho vařit dřív. Jestli mám upéct tu krásně oranžovou dýni, uvařit omáčku z těch úžasně voňavých rajčat, naplnit papriky... Všeho je tolik tolik tolik a je to tak dobré dobré dobré :-) A tak často naházím do jednoho hrnce nebo na pekáč co mi zrovna přijde pod ruku, přidám pár dalších dobrot ze spižírny a ono to vždycky nějak DOBŘE dopadne :-)
Omáček, hustých polévek a „gulášů“, které se červenají a voní po rajčatech není nikdy dost. Jejich příprava je jednoduchá, použití hodně variabilní a hlavně ta úžasná chuť :-) Tahle verze je ještě navíc ovoněná fenyklem, protože jak se zdá, já bez něj v poslední době prostě neumím uvařit :-)
Zase je tu konec dubna. Zase mám narozeniny, a tak jsem si zase upekla dort :-) Na rozdíl od loňského roku je v něm o trošku méně kakaa a o něco více barev... K sežrání je (byl) ale stejně :-)
Nic nového pod sluncem... prostě super dobrá, zdravá a rychlá večeře nebo oběd. Zelenina se dá obměňovat podle sezóny, takže je to během celého roku zároveň i eso v rukávu pro okamžiky, kdy nevíte co uvařit... jednou s těstovinami, po druhé s (domácím) chlebem a nebo taky s jáhlami, ráží, quinoou... Možností je spousta, takže... Pojďte si hrát s červenou čočkou :-)
Udělaly(i) jste z něj pesto? Máte ho v mrazáku? Posledních pár dní (týdnů) ho přidáváte prakticky do všeho, co vaříte? A ještě pořád přemýšlíte kam s ním? Medvědí česnek je prostě úžasný, ale jeho sezóna není nekonečná, a tak je třeba tu chvilku kdy roste maximálně užít a využít. Já letos vsadila na sušení a na krekry a jak se zdá, nebyl to špatný nápad :-) Barevně sice tyhle krekříky nejsou tak pěkné jako jejich paprikoví kamarádi, ale chuťově... jsou stejně k sežrání :-)
A pro to, že kopřivy jsou nejlepší malinké a mlaďounké, a u nás právě takové teď jsou, je nejvyšší čas na nádivku. Sice je to jídlo velikonoční, ale mě se letos nechce tak dlouho čekat :-)
Jarní hlavně kvůli té úžasně zelené barvě, za kterou může hrášek. Za neuvěřitelně krémovitou konzistenci zase můžou bílé fazole, místo častěji používané cizrny, a ta vůně, to je máta... a nebo třeba bazalka, když se rozhodnete pro ní :-)
Všechno rajčatové, všechno, kde jsou kuličky – jak Anča říká cizrně – a všechno , do čeho se dá namočit chleba, nebo co se dá nalít na těstoviny, má u nás úspěch :-) Proč ne, jednoduchá jídla plná vůní a chutí, která se dají ohřát a jsou skvělá i druhý den, patří i mezi mé favority :-)
Rádi (y) byste přidali(y) víc luštěnin do jídelníčku a nevíte jak? Zkuste to třeba takhle :-) Doma se určitě zlobit nebudou. Z čeho bábovka je, bych ale pro poprvé doporučila prozradit teprve až zmizí. Určitě to nebude trvat dlouho :-)
O blahodárných až zázračných účincích červené řepy už toho bylo napsáno docela dost. Nejvyšší čas si z ní něco zázračně dobrého a blahodárně barevného uvařit :-)
Způsobů jak vykouzlit rajskou rajskou polévku je spousta. Můj momentálně nejoblíbenější je tenhle – spousta zeleniny, spousta chutí, vůní a skoro žádná práce :-)
Na jakou barvu máte zrovna chuť ? Ne, vážně.... vedle vůně a je barva další důvod proč se nějaké jídlo (ne)rozhodneme ochutnat nebo sníst. A u dětí to platí při nejmenším dvojnásob, soudě alespoň podle naší Anči, která když si může vybrat, dá pokaždé přednost oranžové kaši před tou „obyčejnou“ o zelených palačinkách a žlutých nanucích ani nemluvě :-). A proto, že né vždycky je chuť na červenou :-) zkuste špaldoto i ve žlutém provedení a vyměňte pro tentokrát plechovku rajčat za kousek dýně.
Nic proti klasickému risottu a rýži obecně, ale proč si v podobném duchu občas nepohrát i s jinými zrníčky? Třeba se špaldou, která je v našich zeměpisných šířkách a délkách rozhodně víc doma než právě ta výše zmíněná rýže.
nebo taky pomazánka, tapenáda, dip... prostě vynikající mazání na všechno, co se jen namazat dá :-)
Jak jinak se bránit podzimním chmurům než se lžící v ruce a následně i s plným žaludkem?
Co děláte ve volných chvílích vy? Já dost často vařím, peču, kvasím, suším,... a nebo přemýšlím o tom, co bych uvařila, upekla, zkvasila, usušila... Vždycky mi bylo záhadou co na tom chytání ryb ti rybáři mají. Prosedět celé hodiny u vody, a pak třeba tu chycenou rybu pustit. Blázni :-) Co by asi takový nadšený rybář řekl na to, kolik hodin prostojím u plotny já. A pak se to taky ne vždycky povede, nebo to nevyjde podle představ... Blázen :-) Každý podle svého gusta :-) Tady je výsledek jedné takové volné chvilky. Ořechový dortík, kde základ těsta tvoří fazole a krém je z tofu??? Nezní to divně? Zní. A jak to vlastně chutná? Dobře :-) Jestli nevěříte, vyzkoušejte.
Ještě jednou naposledy :-)... další recept na polévku, která zahřeje po těle i na duši :-)
Chutnala vám posypka na bramborovo-květákový krém? Mně (a všem ostatním u nás doma) ano, a tak vznikl i tenhle salát :-) Dobrých, jednoduchých a zdravých jídel do krabičky prostě není nikdy dost :-)
„Aničko, co chceš k večeři?“ „Bramborovou polívku.“ říká Anča bez zaváhání. Nic proti bramboračce, ale po třetí za sebou už ji vařit nechci...Takže to pro tentokrát zkusíme trochu jinak :-)
Ano, milujeme Yes chips. Anča by je mohla baštit pořád. Já jim taky málokdy odolám a Luky? Ten sice takovéhle věci nejí (jak rád říká) ... ale když je doma sám s načatým balením, na nás s Ančou už nezbyde :-( :-) A nebyla bych to já, abych nezkusila nějakou tu domácí verzi... po svém :-)
Klasický hummus mi vždycky chutnal, ale nikdy se mi nelíbila ta jeho nevýrazná barva. Ještě, že je během roku pořád tolik zeleniny a bylinek, které se dají k téhle klasice přidat, a kromě krásné barvy sebou přinesou i další chuťový tón :-) Dýně, mrkev, červená řepa, petržel,... stačí si jen vybrat co vám chutná, nebo na jakou barvu máte zrovna chuť :-)
Anča se zamilovala do polévek, ale vzhledem k tomu, že venku je zase na pár dní pěkné letní počasí, nechce se mi trávit moc času u sporáku... Snažím se tak každodenní vaření udržet v následujícím rytmu: Lehce – Vlastně se to vaří samo. Já jen občas někde něco nakrájím a zamíchám a stihnu i pár dalších věcí okolo. Rychle – „Mami, já chci polívku“ nedokážu poslouchat déle než půl hodiny. Zdravě – Přečtěte si seznam ingrediencí :-) Hravě – To jako, že mi Anča může pomáhat a taky to s nadšením dělá. (Mé nadšení při mytí nádobí po společném vaření už tak velké není:-))
Vždycky se najde (nebo spíš vlastně nenajde) nějaká ta potvora cuketa, která přeroste. Schovaná pod listem, a nebo někde jinde kde na ní není vidět, vyroste do velikosti, kdy se pak za syrova do salátů nebo jako raw špagety k omáčce už prostě nedá použít. Co tedy s ní? Buchta? Cmunda?... a nebo lehká letní polévka?
Asi bychom měli doma s těmi pohádkami trochu brzdit. To že se Anička vidí jako princezna je ok, ale když už to přišlo i na mě :-)... Šehrezádě vždycky zbyla polovina příběhu, aby měla i následující večer co (začít) vyprávět. Byl to od ní nepochybně chytrý tah. Zachránil jí život. Mě z každého vaření taky něco zbyde a život si tím spíš zkomplikuju než zachráním :-) Ale stejně jako Šehrezáda pokračuju s tím co mám dál... Nedávno my zbyly uvařené jáhly a nechtělo se mi z nich dělat ani Jáhloto ani kaše...
Nápadů na dobrá výživná a zdravá jídla, která se dají jednoduše sbalit s sebou do práce, do školy, na výlet a nebo k vodě není nikdy dost :-)
„Kdo si hraje, nezlobí. To se přece dobře ví.“ prozpěvuje si Fanda z Kouzelné školky, který se u nás zabydlel. Něco na tom bude :-) Já si teď kupříkladu hraju s kukuřičnou moukou... Když pominu všechny její neopminutelné nutriční benefity, hlavní důvod je, že ta žlutá, sluníčková barva mě prostě láká :-) Anču zase poslední dobou lákají v obchodech všechny slané mlsky: tyčinky, brambůrky, krekry... což mi nedá, abych nezkusila nějakou tu domácí variaci na dané téma, nebo raději 3 :-)
Tak dlouho nám ležel v lednici a čekal na nějakou tu „zvláštní“ příležitost, až bylo třeba ho rychle sníst... Čersvý kozí sýr je prostě lahůdka a v jednoduchosti je krása, takže tady je jeden super jednoduchý recept :-)
Když máte v lednici skleničku tohohle zázraku, vykouzlit úžasný oběd, večeři, svačinku... je otázka jen několika minut ...a pár dalších ingrediencí :-)
Blonďatá verze fazolových brownies :-) Voní vanilkou, tak jako klasické blondies, a uvnitř zůstanou i po upečení krásně vláčné, tak jako klasické blondies :-) Pokud vám, ale tahle konzistence nesedne, zkuste je přidáním pár dalších ingrediencí proměnit na muffiny. Těžko říct, která varianta je lepší :-)
Miluju houbaření. No, po pravdě řečeno, miluju chození po lese... Spousta ušlých kilometrů a spousta hodin strávených na čerstvém vzduchu... houby jsou spíš takový bonus. Těch pár kousků na usušení, aby bylo co v zimě do bramboračky, se vždycky nějak najde, a tak přenechávám to opravdové houbaření těm opravdu zapáleným houbařům. A když chci přece jen uvařit něco z hub, zamířím do nejbližšího marketu a z chladícího boxu vylovím balíček hlívy ústřičné :-). Vlastně né já, ale Anča. Ta poslední dobou nakupuje za mě a já se až nestačím divit, co všechno se jí líbí a co všechno nám namixuje do nákupního košíku :-)
Tedy abychom si rozuměli, karbanátky ze špagetové dýně, která mi už pár měsíců leží ve spižírně a já né a né něco kloudného z ní uvařit...
Né, že by hlavní ingrediencí byly sedmikrásky, ale jiný název mě nenapadá. Všechno ostatní je tak nějak moc popisné a vůbec to nevystihuje lehkost a krásu tohohle jídla :-)
a ještě k tomu s koriandrem a s tahini, nebo taky bez ní :-) No prostě čtěte dál a při dalším nákupu si nezapomeňte přihodit do košíku bílé fazole.
V jednom z obchůdků, kam chodíme nakupovat zdravější dobroty, je obrovská police plná koření, bylinek a čajových směsí. Anča ráda zkoumá ty krásně barevné krabičky a já ráda přemýšlím co s jejich voňavým obsahem. Většinou neodejdeme s prázdnou. Nedávno jsme si přinesly domů právě tuhle indickou směs, ale co s ní?
Polévek není v zimě nikdy dost :-) Tahle je jednoduchá, zdravá, sytá a dobrá, ale musíte si vzpomenout den předem a namočit si hrách.
Moc nad tím nepřemýšlejte a prostě je upečte. A hlavně nikomu neprozraďte z čeho jsou, dokud vám je nepochválí :-)
Jak jinak začít s pečením vánočního cukroví, než že si uvaříte něco naprosto jiného :-) Při tom všem ochutnávání rozlomených rohlíčků a jiných, né úplně povedených kousků, krémů, marmelád, oříšků..... mám vždycky největší chuť na polévku. Tahle je rychlá, jednoduchá, plná chutí i barev a stejně dobrá ohřátá jako zrovna uvařená.
Super sváča jen tak do ruky, a nebo taky parádní oběd, když k nim na talíř přidáte pár dalších dobrot.
Dlouho jsem si myslela, že za úžasnou chuť ragú alla bolognese může hlavně maso. Posledních pár let se ale přikláním spíš k názoru, že tahle omáčka je o bylinkách, zelenině, vínu a jejich kvalitě :-) Zkuste a uvidíte. Anča se po ní může utlouct :-)
Naše domácí verze osvědčené pra, pra, pra...babičkovské klasiky. Zahřeje po těle i na duši :-)
Anča miluje kuličky, jak říká cizrně, a pečenou dýni. No a tak se mi jednoho dne sešlo v lednici něco málo zbytků od obojího...
Anča miluje cizrnu. Mám ji tak často navařenou v lednici na pár dní dopředu a pak už jen přidávám do všech ostatních jídel, a nebo ji Anča baští samotnou, kuličku po kuličce a labužnicky u toho pomlaskává... Momentálně mám v lednici taky několik skleniček s pestem z různých bylinek a oříšků a jelikož jsem minule psala, že přidáním pesta k čemukoli a do čehokoli se nedá nic zkazit, tady je jeden příklad za všechny.