Omáčka/polévka z dýně
O vaření s radostí a radosti z vaření
Naše rýžová snídaňová kaše
Anču zajímá hlavně to, co mají na talíři ostatní, a tak snídáme všichni kaši.... Momentálně nejčastěji tuhle. Základní verze se dá různě pozměnit podle toho co je zrovna doma a podle toho kdo má na co chuť a většinou jí, i v rámci jedné snídaně, každý jíme dochucenou trochu jinak...to aby to Anča měla pestřejší, když od každého ochutnává.
Připravila a zapsala Eva, 07.06.2015
Suroviny a příprava
- ½ hrnku hnědé Basmati
- 1 a ½ hrnku vody na uvaření rýže
- Větší špetka soli
- Hrst kešu oříšků nebo mandlí
- 4 vypeckované datle - sušené nebo čerstvé
- Mletá vanilka nebo vanilkový extrakt
- Mletý kardamon/skořice
- Tahini
- Ovoce a sladidla – podle zásob a podle chuti
Pár hodin před vlastní přípravou si namočíme datle (pokud používáme sušené) a kešu oříšky, každé zvlášť. Rýži uvaříme se solí v trojnásobném množství vody a necháme ještě cca 15 minut dojít pod pokličkou. Při čekání na rýži se dá ledacos stihnout :-) ......já většinou, přebalím a nakojím prcka, obleču panenky, namelu si na kafe a připravím si všechno ostatní na kaši. Do mixovací nádoby a nebo do mísy pokud používáte tyčák, pak sesypu a sleju namočené datle i s vodou, ve které se přes noc koupaly, propláchnuté oříšky, špetku vanilky, špetku kardamonu/skořice, tahini (Množství je odvislé od toho jak se mi zrovna trhne ruka. Určitě se dá i vynechat, ale u nás doma platí, že tahini je dobrá do všeho) a samozřejmě vlažnou rýži a už se mixuje na plné otáčky. Většinou je ještě třeba přidat trochu vody. Pokud se chcete kaší po ránu zahřát a kardamon vám jako zahřívací koření nestačí, použijte převařenou ještě teplou vodu – třeba co zbyla v konvici od přípravy čaje. V miskách už si kaši každý posype, poleje a ozdobí čím bude chtít.
A co ty svačinky pro Anču? Zbylou kaši, ovoce a jiné dobroty zavřeme do šroubovacích skleniček v následujícím pořadí – vrstva kaše, ovoce, tahini, vrstva kaše, ovoce, tahini...záleží na velikosti sklenice. V lednici moc dlouho nevydrží :-)
Anebo ze zbytku kaše uděláme mléčnou rýži. Kaši zředíme mandlovým mlékem a znovu promixujeme. Od kupované mléčné rýže jí nikdo nerozpozná – testováno na dětech :-)