Naše rýžová snídaňová kaše

Anču zajímá hlavně to, co mají na talíři ostatní, a tak snídáme všichni kaši.... Momentálně nejčastěji tuhle. Základní verze se dá různě pozměnit podle toho co je zrovna doma a podle toho kdo má na co chuť a většinou jí, i v rámci jedné snídaně, každý jíme dochucenou trochu jinak...to aby to Anča měla pestřejší, když od každého ochutnává.

Připravila a zapsala Eva, 07.06.2015


Suroviny a příprava

  • ½ hrnku hnědé Basmati
  • 1 a ½ hrnku vody na uvaření rýže
  • Větší špetka soli
  • Hrst kešu oříšků nebo mandlí
  • 4  vypeckované datle - sušené nebo čerstvé
  • Mletá vanilka nebo vanilkový extrakt
  • Mletý kardamon/skořice
  • Tahini
  • Ovoce a sladidla – podle zásob a podle chuti

Pár hodin před vlastní přípravou si namočíme datle (pokud používáme sušené) a kešu oříšky, každé zvlášť. Rýži uvaříme se solí v trojnásobném množství vody a necháme ještě cca 15 minut dojít pod pokličkou. Při čekání na rýži se dá ledacos stihnout :-) ......já většinou, přebalím a nakojím prcka, obleču panenky, namelu si na kafe a připravím si všechno ostatní na kaši. Do mixovací nádoby a nebo do mísy pokud používáte tyčák, pak sesypu a sleju namočené datle i s vodou, ve které se přes noc koupaly, propláchnuté oříšky, špetku vanilky, špetku kardamonu/skořice, tahini (Množství je odvislé od toho jak se mi zrovna trhne ruka. Určitě se dá i vynechat, ale u nás doma platí, že tahini je dobrá do všeho) a samozřejmě vlažnou rýži a už se mixuje na plné otáčky. Většinou je ještě třeba přidat trochu vody. Pokud se chcete kaší po ránu zahřát a kardamon vám jako zahřívací koření nestačí, použijte převařenou ještě teplou vodu – třeba co zbyla v konvici od přípravy čaje. V miskách už si kaši každý posype, poleje a ozdobí čím bude chtít.

A co ty svačinky pro Anču? Zbylou kaši, ovoce a jiné dobroty zavřeme do šroubovacích skleniček v následujícím pořadí – vrstva kaše, ovoce, tahini, vrstva kaše, ovoce,  tahini...záleží na velikosti sklenice. V lednici moc dlouho nevydrží :-)

Anebo ze zbytku kaše uděláme mléčnou rýži. Kaši zředíme mandlovým mlékem a znovu promixujeme. Od kupované mléčné rýže jí nikdo nerozpozná – testováno na dětech :-)

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné