Pohankovo-hlívový salát

Chutnala vám posypka na bramborovo-květákový krém? Mně (a všem ostatním u nás doma) ano,  a tak vznikl i tenhle salát :-) Dobrých, jednoduchých a zdravých jídel do krabičky prostě není nikdy dost :-)

Připravila a zapsala Eva, 14.09.2016


Suroviny a příprava

  • 200-300 g hlívy ústřičné
  • 1 plechovka cizrny nebo cca 250 g té doma uvařené
  • Sůl
  • 1 lžíce shoyu/tamari omáčky
  • Nori vločky
  • 150 g světlých pohankových krup
  • ½ salátové okurky
  • Šťáva z ½ limetky nebo citrónu
  • 3 lžíce za studena lisovaného olivového oleje
  • 1 lžička sirupu (agáve, javorový, rýžový,...) nebo medu

300 ml vody přivedeme k varu. Přidáme větší špetku soli a přisypeme pohankové kroupy. Minutu, dvě vaříme. Pak vypneme přívod tepla a pod pokličkou necháme pohanku dojít. Po cca 15 minutách se všechna voda vstřebá do krup a ty budou krásně mekké. Necháme ještě trochu pochladnout a mezi tím se můžeme věnovat všem ostatním ingrediencím :-)

Na lžíci oleje osmahneme nadrobno pokrájenou hlívu. Podlijeme troškou vody, přidáme špetku soli a dusíme do měkka.  Když už je všechna voda fuč, mícháme dál, dokud se hlíva trošku nepřismahne. Pak přidáme propláchnutou a okapanou cizrnu a vypneme sporák. Přilijeme shoyu/tamari omáčku a přisypeme nori vločky. Smícháme s uvařenou pohankou a přelijeme zálivkou ze zbylých dvou lžic oleje, sirupu/medu a limetkové/citrónové šťávy. Úplně na konec, až když už je salát zchladlý, přidáme i na kostičky nakrájenou salátovou okurku a případně ještě sůl.

Pohanka se dá krásně vyměnit za jiná zrníčka, jako třeba quinou, jáhly, bulgur,... prostě to, co máte doma a co vám chutná :-) Jen doba varu a množství vody se budou u každého trošku lišit, ale to už se dá jednoduše zjistit na obalu.

Vždycky mě překvapí jak elegantně a rychle se dá vytvořit vynikající jídlo ze zbytků v lednici :-)

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné