Omáčka/polévka z dýně
O vaření s radostí a radosti z vaření
Pohankovo-hlívový salát
Chutnala vám posypka na bramborovo-květákový krém? Mně (a všem ostatním u nás doma) ano, a tak vznikl i tenhle salát :-) Dobrých, jednoduchých a zdravých jídel do krabičky prostě není nikdy dost :-)
Připravila a zapsala Eva, 14.09.2016
Suroviny a příprava
- 200-300 g hlívy ústřičné
- 1 plechovka cizrny nebo cca 250 g té doma uvařené
- Sůl
- 1 lžíce shoyu/tamari omáčky
- Nori vločky
- 150 g světlých pohankových krup
- ½ salátové okurky
- Šťáva z ½ limetky nebo citrónu
- 3 lžíce za studena lisovaného olivového oleje
- 1 lžička sirupu (agáve, javorový, rýžový,...) nebo medu
300 ml vody přivedeme k varu. Přidáme větší špetku soli a přisypeme pohankové kroupy. Minutu, dvě vaříme. Pak vypneme přívod tepla a pod pokličkou necháme pohanku dojít. Po cca 15 minutách se všechna voda vstřebá do krup a ty budou krásně mekké. Necháme ještě trochu pochladnout a mezi tím se můžeme věnovat všem ostatním ingrediencím :-)
Na lžíci oleje osmahneme nadrobno pokrájenou hlívu. Podlijeme troškou vody, přidáme špetku soli a dusíme do měkka. Když už je všechna voda fuč, mícháme dál, dokud se hlíva trošku nepřismahne. Pak přidáme propláchnutou a okapanou cizrnu a vypneme sporák. Přilijeme shoyu/tamari omáčku a přisypeme nori vločky. Smícháme s uvařenou pohankou a přelijeme zálivkou ze zbylých dvou lžic oleje, sirupu/medu a limetkové/citrónové šťávy. Úplně na konec, až když už je salát zchladlý, přidáme i na kostičky nakrájenou salátovou okurku a případně ještě sůl.
Pohanka se dá krásně vyměnit za jiná zrníčka, jako třeba quinou, jáhly, bulgur,... prostě to, co máte doma a co vám chutná :-) Jen doba varu a množství vody se budou u každého trošku lišit, ale to už se dá jednoduše zjistit na obalu.
Vždycky mě překvapí jak elegantně a rychle se dá vytvořit vynikající jídlo ze zbytků v lednici :-)