Naše spižírna

Někdo se raduje ze své sbírky motýlů, známek, aut(íček), knih všeho druhu.... já zase s uspokojením a úsměvem na tváři pečuji o naší spižírnu. Koukám, jestli jsou všechny sklenice/dózy řádně naplněné až po okraj a nebo jestli už je třeba něco přikoupit/objednat. A jestli bych náhodou ještě nedokázala na těch posledních pět čtverečních centimetrů volné plochy vmáčknout nějakou další dózu/sklenici s nějakou další úžasnou surovinou, kterou jsem ještě neochutnala a nevyzkoušela z ní něco uvařit :-)

Spíš než slohové cvičení na téma co a hlavně proč jíme nebo nejíme, bych tu chtěla napsat pár bodů, podle ketých se řídím při výběru potravin/surovin a taky takový kratší seznam toho, z čeho se u nás nejčastěji vaří.

Dávám přednost lokálnímu a sezónnímu před tím, co k nám doputovalo z velké dálky. Když to ale nejde (at už z finančních důvodů, nebo prostě pro to, že v daném okamžiku není na výběr), tak to prostě nejde :-) Raději nabídnu Anče ke svačině jablko od dědy ze zahrady, než abych jí dala banán. Když ale po společném nákupu odcházíme s Aničkou z obchodu a ona má v ruce pomeranč místo kinder vajíčka, jsem ráda :-) A jen aby nedošlo k nedorozumnění, vůbec to neznamená, že bychom doma neměli žádné z dálky dovezené dobroty... třeba taková kokosová palma v české kotlině asi ještě dlouho nezdomácní, což mi ale nebrání v tom, kokos hojně a s radostí používat. To pak přichází na řadu pravidlo číslo dvě.

Je pro mě důležitá kvalita toho co jím a z čeho vařím pro ostatní, a tak si v naší spižírně našly místo hlavně potraviny označované jako bio/organic. A ať už si každý pod tímhle slovem představí cokoli, pro mě znamená trvale udržitelný způsob hospodaření, úcta k půdě, zvířatům, lidem... sobě :-). Snažím se tedy kupovat a podporovat bio a fairtrade produkci všecho druhu. Někdy to ale nejde, nebo to není tak jednoduché, stejně jako s tou lokálností a sezónností :-)

Zrníčka všecho druhu a mouky z nich

Před pár lety jsem pořídila jako „nutnou“ :-) výbavu domácnosti mlýnek na obilí. To v praxi znamená, že ve spižírně máme sklenice/dózy naplněné všemi možnými zrny a zrníčky, a když chci mouku/krupici/trhanku..., tak si jí namelu. Někdy se mi ale nechce a mouku/krupici/trhanku... si ráda koupím.

  • Basmati natural
  • Čirok
  • Jáhly
  • Ječmen
  • Oves/Ovesné vločky
  • Pohanka
  • Quinoa
  • Špalda
  • Žito

Luštěniny

Vzhledem k tomu, že už si ani nepamatuji kdy naposledy jsem vařila z masa, tvoří luštěniny všeho druhu dost podstatnou část našeho jídelníčku, a tedy i spižírny a to jak v suchém a sypkém stavu, tak zavařené v plechu či sklenici a nebo v podobě mouky.

  • Cizrna
  • Čočka černá (Beluga)
  • Čočka červená loupaná
  • Čočka hnědá velkozrnná
  • Čočka tmavozelená drobnozrnná (Puy)
  • Fazole adzuki
  • Fazole bílá (velké i malé, máslové, navy...)
  • Fazole černá ledvina
  • Fazole červená ledvina
  • Fazole mungo (loupaní i neloupané)
  • Fazole pinto
  • Hrách lupaný (zelený nebo/i žlutý)
  • A vždycky mám doma alespoň jednu luštěninovou mouku – z cizrny, červené čočky nebo ze žlutého hrachu

Sladidla

Ráda je střídám a zkouším nová :-) Nejčastěji mám ale doma tahle a někdy i všechna najednou.

  • Agávový sirup
  • Datle a jiné sušené ovoce
  • Datlový sirup
  • Javorový sirup
  • Kokosový cukr
  • Med
  • Melasa
  • Rýžový slad nebo sirup
  • Sušená třtinová šťáva

Ořechy, oříšky a semínka

Leckterá veverka by si u nás smlsla :-)

  • Buráky
  • Dýňová semínka
  • Chia semínka
  • Kešu oříšky
  • Kokos
  • Konopné semínko (loupané)
  • Lískové ořechy
  • Mák (modrý)
  • Mandle
  • Sezam (bíllý a černý)
  • Slunečnicová semínka
  • Vlašské ořechy

Oleje a tuky

  • Kakaové máslo
  • Kokosový za studena lisovaný
  • Olivový za studena lisovaný
  • Oříšková/ořechová a semínková másla všeho druhu buď domácí nebo kupovaná.
  • Přepuštěné máslo
  • Řepkový za studena lisovaný
  • Sezamový za studena lisovaný

Octy a jiná dochucovadla

  • Balsamico
  • Bílý vinný ocet
  • Jablečný ocet
  • Lahůdkové droždí
  • Miso
  • Mořské řasy (Njčastěji nori vločky a Wakame)
  • Shoyu/tamari máčka
  • Sušené houby
  • Umeocet

Ostatní

  • Agar-agar
  • Datlová pasta
  • Kokosové mléko v plechu
  • Koření, bylinky a kořenící směsi všeho druhu
  • Mraky sušeného ovoce – datle, rozinky a spousta toho domácího
  • Nepražené kakao, kakaové boby a kakaová hmota (100% čokoláda)
  • Rajčata v plechu
  • Růžová himalájská sůl
  • Sušená rajčata
  • Tapioková mouka nebo jiný škrob
  • Zeleninový bujón v sypké podobě