Omáčka/polévka z dýně
O vaření s radostí a radosti z vaření
Máslové s oříšky
Je devět hodin večer a Anča si vzpoměla, že jsem jí slíbila máslové sušenky. Slíbila, co naplat :-), jenže doma není ani čokoláda, ani pomerančová kůra a dokonce ani rýže nebo rýžová mouka. Takže.... vznikla tahle varianta máslových s čokoládou... voňavá, křupavá a na jazyku se rozplývající :-) Třeba Vás nadchnou stejně jako nás :-)
Připravila a zapsala Eva, 26.02.2017
Suroviny a příprava
- 100 g másla
- 100 g rapadury/panely nebo kokosového cukru
- 100 g vlašských ořechů
- 150 g světlé pohankové mouky
- 150 g hladké čirokové mouky (od PROBIO)
- 1 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- Kůra z jednoho chemicky neošetřeného citrónu
- ¼ lžičky soli
- ¼ lžičky mleté vanilky
Ořechy, a nemusí to být jen vlašské, opražíme na pánvi, necháme pochladnout a rozmixujeme/umeleme na jemno. Máslo s cukrem utřem do pěny. Přidáme citrónovou kůru, vanilku, sůl, ořechy a vejce a pořádně promícháme. Na konec přisypeme obě mouky smíchané s práškem do pečiva. Teď už rukama, zpracujeme na vláčné těsto, které můžeme zabalit do fólie a odložit na pár dní do lednice, nebo se rovnou pustíme do tvarování sušenek... nebo spíš kuliček. Ty klademe na plech vyložený pečícím papírem tak, aby kolem sebe měly dost prostoru. Když spotřebujeme všechno těsto, každou kuličku smáčkneme buď dnem skleničky/hrnečku nebo razítkem do tvaru sušenky. Dáme péct do trouby předehřáté na 150 °C horkovzduch (170°C klasika bez větráku) asi tak na 20 minut. Prostě do té doby, dokud sušenky ze spodní strany nezezlátnou. Pak vyndáme, necháme chvilku pochladnout na plechu a opatrně přendáme na mřížku, kde můžou sušenky vychladnout úplně.
Od toho výše zmíněného „osudového“ :-) večera jsme máslové sušenky v téhle podobě pekly už několikrát. Jsou totiž úžasně křehké a voňavé a .... no prostě k sežrání :-)