Červená čočka na 100 způsobů

Nic nového pod sluncem... prostě super dobrá, zdravá a rychlá večeře nebo oběd. Zelenina se dá obměňovat podle sezóny, takže je to během celého roku zároveň i eso v rukávu pro okamžiky, kdy nevíte co uvařit... jednou s těstovinami, po druhé s (domácím) chlebem a nebo taky s jáhlami, ráží, quinoou... Možností je spousta, takže... Pojďte si hrát s červenou čočkou :-)

Připravila a zapsala Eva, 24.04.2017


Suroviny a příprava

  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 řapíky celeru
  • 2 mrkve
  • 2 brambory
  • Mražený/čerstvý hrášek
  • Babyšpenát/medvědí česnek/mangold/kadeřávek... prostě zelené lupení podle možností a chuti
  • 1 plechovka sterilovaných rajčat
  • 100 g červené loupané a půlené čočky
  • Pár lžic (přepuštěného) másla/olivového nebo kokosového, za studena lisovaného, oleje
  • 1 lžíce jemnějšího kari koření (ale jestli máte rádi ostré chutě, tak rozhodně použijte i nějaké to chilli)
  • Sůl
  • Cca 500 ml zeleninového vývaru
  • Troška třtinového cukru/medu nebo jiného sladidla

Čočku propláchneme a necháme okapat. Zeleninu očistíme a nakrájíme na vyhovující kousky. V hrnci rozehřejeme máslo/olej a jako první začneme opékat cibuli s česnekem. Po chvilce přidáme i mrkev, celer a brambory a ještě chvilku promícháváme. Pak přisypeme kari, nějakou sůl a čočku a znovu zamícháme. K zeleninovému základu vyklopíme i plechovku rajčat a vše zalijeme zeleninovým vývarem (nebo vodou, ke které přidáme bujónovou kostku/sypký bujón). Přivedeme k varu, snížíme přívod tepla a pod poklicí necháme cca 20 minut bublat. Občas promícháme, a  kdyby bylo třeba, přilijeme další vývar nebo vodu. Když je čočka měkká, přidáme cukr a vůbec doladíme chutě. Pak vypneme plotnu a přisypeme do hrnce hrášek spolu s lupením. Promícháme a podáváme.

Průměrná doba přípravy je půl hodiny, z čehož jen asi 10 minut vyžaduje opravdu aktivní přístup – očistit a nakrájet zeleninu. Ve zbylém čase se čočka vaří sama...

Absolutně boží je letní verze se zelenými fazolkami a květákem nebo taky s na kostičky nakrájenou dýní, když je na podzim a v zimě jejich čas. Přihodit se dá i cuketa, lilek... Stejně tak se dá přidat dcl bílého vína k zeleninovému základu spolu s rajčaty a nebo třeba taky čerstvě nastrouhaný zázvor v okamžiku, kdy přisypáváte kari....

Dobrou chuť :-)

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné