Omáčka/polévka z dýně
O vaření s radostí a radosti z vaření
Perník
"Mami, uděláme perníčky... Mami, upečeme něco sladkého...Mami, já ti s tím pomůžu..."Jinými slovy, bábovičky voní perníkovým kořením, které je u nás doma velice oblíbené prakticky v čemkoli. Jsou hotové raz dva a jejich přípravu zvládnete... no, i s nadšenou pomocí těch nejmenších členů domácnosti :-) Ušetřený čas pak můžete věnovat úkidu kuchyně po společném pečení :-)
Připravila a zapsala Eva, 06.04.2017
Suroviny a příprava
- 250 g domácí bezlepkové směsi (nejen) na lívance nebo třeba špaldové celozrnné mouky (+ ½ lžičky prášku do pečiva, ½ lžičky sody a ¼ lžičky soli)
- 300 ml mandlového mléka
- 1 menší banán (cca 100 g po oloupání) nebo jablečné pyré ve stejném množství
- 100 g sušené třtinové šťávy/kokosového cukru
- 4 lžíce řepkového, za studena lisovaného, oleje nebo jiného kvalitního oleje, který se dá použít na pečení
- 2 lžíce lněného semínka
- 2 lžíce kakaa
- 1 lžička perníkového koření
- Šťáva a kůra z ½ chemicky neošetřeného citrónu nebo menšího pomeranče
Lněné semínko rozmixujeme/umeleme najemno. Veškeré ingredience sesypeme a slijeme do jedné mísy. Tyčovým mixérem pak vše rozmixujeme na hladké lité těsto, kterým naplníme formu nebo formičky podle výběru. V mém případě to byly dvě silikonové formy každá po šesti malých bábovičkách. Pečeme v troubě předehřáté na 150°C horkovzduch nebo 170 °C klasika bez větráku. Doba pečení záleží na zvolené formě/formách. Bábovičky na fotkách byly pečené za 30 minut.
Těsto je to opravdu variabilní. Má oblíbená domácí bezlepková směs (nejen) na lívance se dá s lehkým srdcem nahradit leckterou moukou – špalda, špalda+žito, pohanka.... jen je třeba přidat nějaké to kypřidlo a sůl. Stejně tak mléko nemusí být nutně mandlové, ale to, které používáte mejraději a nejčastěji. Banán nebo rozvařená jablíčka jsou tu pro zvláčnění těsta a místo nich se dá použít prakticky jakákoli jiná dětská přesnídávka. Lněné semínko tu funguje místo vajec, takže klidně místo něj použijte i ta, pokud s nimi vaříte a máte je doma. A ten olej? Hlavně ať je kvalitní a s jemnou chutí.
Vaření a pečení je prostě kreativní záležitost :-) A i když je občas dobré dodržovat staré a osvědčené recepty, je stejně tak dobré se občas nechat (s)vést náhlou inspirací, novými nápady a tím, co je zrovna po ruce :-)
A jedna poznámka pod čarou. Bábovičky jsou posypané lucumou.
Krásné chvilky při pečení s malými i velkými pomocníky :-)
Komentáře
Perník
24.09.2019, autor: ZuzkaDíky za receptík, už jsem od Vás dlouhonic nezkoušela...Sice jsem lehce pozměnila ingredience (místo lnu jsem dala chia, místo mandlového mléka rýžové a neměla jsem 100% BZL vločky a potřebovala jsem to pro celiaka, tak jsem dala po 50 g tyto druhy mouky: jáhlovou, rýžovou, pohanovou, kukuřičnou a sojovou) a našla jsem guar gumu, tak aby se mi to nerozpadávalo, trošku jsem tam pro jistotu sypla a i lžíci psylia jsem přidala. Pro naše raubíře 100% BLZ věci nepeču, nemusím, jen vždy nahrazuju část lepkové mouky tou BZL. mějte krásný den. Zuzka