Omáčka/polévka z dýně

Jestli jsme to, co jíme, pak je tu velká pravděpodobnost, že se ze mě brzy stane dýně :-) Jakmile si totiž jednou tyhle krásky všech možných tvarů, velikostí a barev oblíbíte, zjistíte, že se dají využít prakticky všude - od snídaně po večeři a od polévky po dezert. A tak během podzimu a zimy nemine týden, kdy by se u nás alespoň jednou nevařilo nebo nepeklo z dýně.

Připravila a zapsala Eva, 26.09.2017


Suroviny a příprava

  • 1 menší Hokaidó
  • 2 cibule
  • Několik stroužků česneku
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 lžička čerstvě nadrceného římského kmínu
  • 1 lžička uzené papriky
  • 100 g loupané červené čočky
  • Slabší zeleninový vývar nebo voda a sypký bujón
  • Sůl
  • Cca 2 lžíce jablečného octa
  • Cca 2 lžíce olivového, za sudena lisovaného, oleje
  • (bezlepkové) těstoviny
  • Sýr dle chuti (balkán, čerstvý kozí, brynza...) nebo třeba uzené/marinované tofu......
  • Pár lžic lahůdkového droždí

Dýni očistíme, rozkrojíme, odkrojíme z ní konce a v případě nějakého staršího (déle uskladněného) kousku oloupeme i slupku. Cibuli i česnek oloupeme a spolu s dýní nakrájíme na menší kousky. V hlubokém kastrolu rozehřejeme olej a přihodíme cibuli s česnekem. Chvilku opékáme. Pak přidáme i dýni a znovu, za občasného promíchání, opékáme. Nakonec přisypeme k zelenině i koření, nějakou sůl a čočku a jak jinak, než že znovu promícháme :-). Přilijeme vývar, pro začátek tak půl litru, přiklopíme poklicí a na mírném plamení vaříme dokud nejsou dýně i čočka měkké. Občas zkontrolujeme stav vody v hrnci a popřípadě přilijeme další vývar. Nakonec rozmixujeme a dochutíme octem a solí.

1) Když máte zrovna chuť na polévku, stačí přidat nějaký ten vývar navíc a je to. Luxusní, kořením provoněná, dýňová polévka je na světě.

2) Pokud ale dáváte přednost omáčce.... stačí uvařit těstoviny, smíchat je s dýňovou omáčkou, lahůdkovým droždím a přidat nějaký ten sýr/tofu/tempeh – prostě to, co máte zrovna v lednici a zapéct cca na půl hodiny v troubě.

Aniž by ztratila cokoli ze své chuti, vydrží omáčka několik měsíců v mrazáku. Takže klidně vařte a mrazte do zásoby :-)

 Dobrou chuť a krásný podzim :-)

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné