Barevné polevy

Když netoužíte po estetické dokonalosti konvenčních cukrářských polev, se kterými se sice krásně pracuje, jsou úžasně barevné a celkem laciné.... na druhé straně ale plné bílého cukru, ztužených tuků a umělých barviv, dá se to celé pojmout i jinak... o dost zdravěji a docela jednoduše. Jako základ poslouží kokos a o barvy se v tomhle případě postarají kurkuma, červená řepa a čaj matcha... samé super zdravé potaviny :-)

Připravila a zapsala Eva, 16.04.2017


Suroviny a příprava

  • 400 g strouhaného kokosu
  • Sušená kurkuma
  • Matcha prášek
  • Prášek z červené řepy

Kokos rozmixujeme na konzistenci kokosového másla jak je detajlněji popsáno tady. Jde to i s méně výkonným mixérem, jen to bude o trochu déle trvat, než když máte doma super mašinu :-)  Vydržte, mixujte a stírejte kokos ze stěn dokud z něj nevznikne krém, pak párkrát jemně klepněte s nádobou o stůl a nějakým kouzlem ten kokosový krém víc zkapalní a zřídne a dá se lehce přelít do jakékoli nádoby. Každopádně doporučuj použít kvalitní tučný a ideálně bio strouhaný kokos. Čím více tuku, tím jednodušší práce. Kokosové máslo rozdělíme do čtyř skleniček. Jednu necháme čistě bílou, do druhé přidáme špetku kurkumy a promícháme, do třetí špetku zeleného matcha čaje a do té poslední sušený prášek z červené řepy. Ten se dá koupit v různých cenových hladinách a nebo si ho poměrně jednoduše můžete vyrobit doma, což dělám i já, hlavně když je řepa v sezóně a já už nevím co s ní. Stačí jí opravdu hodně usušit a pak rozmixovat. Kdyby se Vám nechtělo sušit, můžete si rozmixovat neochucené řepové chipsy, které už jsou taky celkem běžně k dostání. Prášek je slaďoučký a kromě barvení se dá použít i na doslazování jogurtů, ranních kaší... Naše Anča ho miluje na všem :-)

Barvit se dá samozřejmě i spoustou dalších věcí... Stejně jako je k dostání prášek ze sušené řepy, existuje i špenátová sytě zelená varianta. Pak je tu třeba kakao a v poslední době se objevily (zatím bohužel ne u nás) i různě barevné varianty matcha čaje. Všechny jsou barvené přirozeně různými kytičkma, takže naprostá nádhera :-)

Sytost polevy se samozřejmě upraví množstvím přidaného barviva.... a ani v jednom z výše zmíněných případů jsem nezpozorovala, že by to mělo vliv na chuť. Kokosové máslo je samo o sobě dost svébytné, a tak se nemusíte bát, že by Vám třeba tmavě zelená poleva chutnala po špenátu nebo něco podobného.

Jinak kokosové máslo, stejně jako kokosový olej, při nižších teplotách tuhnou, takže při opětovném použítí přichází ke slovu vodní lázeň. Jak bílé máslo, tak i jeho barevné varianty se dají dlouho bez újmy skladovat. A když už jsme u toho rozehřívání, kokosové máslo se dá i koupit a někdy ho najdete i pod názvem kokosový krém, vždycky to ale bude o něco (a mnohdy i o dost) dražší než doma vyrobená verze. Každopádně se prodává ztuhlé, ať už ve skleničce nebo jako zabalená krychlička, a je třeba ho před barvením rozehřát.

A teď to zdobení a polévání... poleva se dá nalít prakticky na cokoli (dortové korpusy, muffiny, bábovky...) My s Ančou letos zkusily dokonce i perníčky. Je to sice jiná liga než krásná velikonoční a vánoční klasika, ale jemné a detailní zdobení bílkovou polevou mi nikdy nešlo, a tak jsme to pojaly spíš jako zábavu :-) Při použití několika barev na jeden perníček je určitě lepší nechat první vrstvu ztuhnout v lednici a pak až přidat další, a ne jako na fotkách, kde se nám jednotlivé barvy do sebe vpíjí. Trpělivost holt není Aničky silná stránka :-)

Krásné Velikonoce a spoustu radosti při experimentování s polevami a barvičkami :-)

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné