Kokosové máslo

Ta chuť mě absolutně ohromila. Stejně jako mě ohromila jednoduchost a rychlost přípravy a taky rozdíl v ceně mezi doma vyrobeným a koupeným. Posuďte sami...

Připravila a zapsala Eva, 24.01.2016


Suroviny a příprava

  • 200g strouhaného kokosu (ideálně bio)

Kokos nasypeme do robotu nebo mixéru a zapneme. Necháme běžet motor dokud se z hoblinek nestane pasta a z té po chvilce hustý krém. Pokud je třeba, občas zastavíme a seškrábneme kokos dolů ze stěn. Jestli máte vykonný mixér nebo dobrého robota, je to záležitost několika desítek sekund. Pokud nemáte vysokorychlostní mixér nebo našlápnutého robota, trvá výroba téhle dobroty několik minut, ale i to se dá přežít, když víte co na vás čeká. Mě se osvědčilo dělat máslo rovnou z dvojité dávky. Jednak nemusím zastavovat a seškrabávat ulpívající hmotu ze stěn mixovací nádoby a hlavně, jedna sklenička nikdy nevystačí na dlouho :-)

Kokosové máslo je přirozeně sladké a úžasně voňavé. U nás doma se maže na palačinky, lívance... nebo z něj děláme kokosové mléko a taky třeba polevu na dort. Způsobů použití je ale daleko víc. Kořeněným indickým omáčkám dodá jemnost a dá se s ním i péct stejně jako s kravským máslem a to mluvím jen o využití v kuchyni.

Pokud kokosové máslo nesníte hned „za tepla“ ještě stěrkou přímo z mixéru, osvědčilo se mi skladování při pokojové teplotě (ve skleničce se šroubovacím uzávěrem). Když ho totiž dáte do lednice, ztuhne na kámen. V takovém případě pomuže buď topení nebo teplá vodní lázeň.

Abych nezapomněla, 200g pytlíček strouhaného bio kokosu stojí kolem 40,-. Stejné množství másla v bio kvalitě jsem viděla za cenu přesahující 200,-. ???

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné

Kokosove maslo

25.05.2017, autor: Babu
Dobry den, delala jsem z polovicni davky a ani po 10min. nic. Myslite, ze je chyba v tom, ze toho bylo malo? mam robot Ronic, zvladne rozsekat i led, tak by to snad melo jit. Poradite?
 
Odpověď:
Dobrý den :-) vsadila bych, že je to tím množstvím. Zkuste dávku, co je v receptu a jestli je mixér velký, tak klidně ještě přidejte další kokos. Mě to s málo kokosem taky nefungovalo. Další důležitá věc je kvalita kokosu jako takového. Čím tučnější, tím lépe se bude mixovat. Osvědčil se mi bio kokos od Coutrylife, který používám nejčastěji. Běžně dostupný kokos ze supermarketu je hodně suchý a jde to s ním o dost hůř.

Kokosové máslo

02.05.2017, autor: Zuzka
Luxusní!!!!!!!!! Po 2 dnech snědeno (téměř sama) a včera jsem dělala znovu! POZOR, vysoce návykové ;)
 
Odpověď:
Naprosto souhlasím... těžká závislost :-) ... ostatně jako všechna ořechová, oříšková a semínková másla.