Omáčka/polévka z dýně
O vaření s radostí a radosti z vaření
Pohankové perníčky
Ale taky tak trochu rýžové, medové..... úžasně voňavé, hned po upečení měkoučké, bezlepkové a hlavně vánoční. A pokud jste na zdobení šikovnější než já, tak i krásné :-)
Připravila a zapsala Eva, 17.12.2015
Suroviny a příprava
- 300g světlé pohankové mouky
- 100g celozrnné rýžové mouky
- 50g Rapadury/Panely (sušené třtinové šťávy)
- 100g rýžového sirupu
- 2 lžíce medu
- 50g másla
- 2 vejce
- 1 vrchovatá lžíce kakaa
- 1 lžička sody
- 2 lžičky perníkového koření
- Velká špetka soli
- Žloutek + lžíce vody na potření
- Bílek + moučkový cukr + citrónová šťáva na polevu
V kastrůlku rozpustíme máslo a přidáme k němu sirup i med. Mezi tím smícháme všechny suché ingredience. Rozklepneme k nim vajíčka a nakonec přilejeme i sladkou, máslovou hmotu. Rukama vypracujeme vláčné těsto, které necháme do druhého dne v lednici odpočinout.
Rozválíme na tloušťku cca 5mm a můžeme vykrajovat. Perníčky dáváme na plech vyložený pečícím papírem a pak hned do trouby předehřáté na 160°C. Já je tam nechala 10 minut, ale každá trouba je jiná, tak si je raději hlídejte. Hned po vytažení a ještě na plechu potřeme perníčky žloutkem rozšlehaným s lžící vody. To aby se krásně leskly. Pak přendáme na mřížku a necháme úplně vychladnut.
Z bílku ušleháme tuhý sníh, do kterého začneme zapracovávat moučkový cukr a lžičku citrónové štávy. Množství cukru záleží na velikosti bílku; 150g-200g? Když je poleva moc tuhá, pomůže další citrónová šťáva, a že je poleva dost tuhá se pozná podle toho, jestli kapička, kterou kápnete někam vedle, drží tvar.
Krásné a pohodové Vánoce :-)
Komentáře
Datlový sirup
28.11.2018, autor: marcelaRáda bych vyzkoušela perníčky bez cukru, vlastně jsem klasické kvůli cukru nikdy nepekla. Mám zásoby datlového sirupu, myslíte, že můžu nahradit jak rýžový sirup tak rapaduru datlovým? Děkuji za radu.