Pohankové perníčky

Ale taky tak trochu rýžové, medové..... úžasně voňavé, hned po upečení měkoučké, bezlepkové a hlavně vánoční. A pokud jste na zdobení šikovnější než já, tak i krásné :-)

Připravila a zapsala Eva, 17.12.2015


Suroviny a příprava

  • 300g světlé pohankové mouky
  • 100g celozrnné rýžové mouky
  • 50g Rapadury/Panely (sušené třtinové šťávy)
  • 100g rýžového sirupu
  • 2 lžíce medu
  • 50g másla
  • 2 vejce
  • 1 vrchovatá lžíce kakaa
  • 1 lžička sody
  • 2 lžičky perníkového koření
  • Velká špetka soli
  • Žloutek + lžíce vody na potření
  • Bílek + moučkový cukr + citrónová šťáva na polevu

V kastrůlku rozpustíme máslo a přidáme k němu sirup i med. Mezi tím smícháme všechny suché ingredience. Rozklepneme k nim vajíčka a nakonec přilejeme i sladkou, máslovou hmotu. Rukama vypracujeme vláčné těsto, které necháme do druhého dne v lednici odpočinout.

Rozválíme na tloušťku cca 5mm a můžeme vykrajovat. Perníčky dáváme na plech vyložený pečícím papírem a pak hned do trouby předehřáté na 160°C. Já je tam nechala 10 minut, ale každá trouba je jiná, tak si je raději hlídejte. Hned po vytažení a ještě na plechu potřeme perníčky žloutkem rozšlehaným s lžící vody. To aby se krásně leskly. Pak přendáme na mřížku a necháme úplně vychladnut.

Z bílku ušleháme tuhý sníh, do kterého začneme zapracovávat moučkový cukr a lžičku citrónové štávy. Množství cukru záleží na velikosti bílku; 150g-200g? Když je poleva moc tuhá, pomůže další citrónová šťáva, a že je poleva dost tuhá se pozná podle toho, jestli kapička, kterou kápnete někam vedle, drží tvar.

Krásné a pohodové Vánoce :-)

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné