Rajská polévka...nebo omáčka?

Způsobů jak vykouzlit rajskou rajskou polévku je spousta. Můj momentálně nejoblíbenější je tenhle – spousta zeleniny, spousta chutí, vůní a skoro žádná práce :-)

Připravila a zapsala Eva, 02.03.2017


Suroviny a příprava

  • 2 větší cibule
  • 2 větší mrkve
  • 4 řapíky celeru
  • 4 a víc stroužků česneku
  • Pár lžic olivového, za studena lisovaného, oleje
  • ½ lžičky sušeného tymiánu
  • ½ lžičky sušené bazalky
  • ½ lžičky sušené dobromysli
  • 2 plechovky sterilovaných rajčat nebo 1 sklenice passaty
  • 50 g červené loupané čočka
  • Hrst sušených rajčat
  • Hrst rozinek
  • Voda

Zeleninu oloupeme/oškrábeme... a rozkrájíme na menší kousky. Precizní práci s nožem, ale není třeba nijak přehánět. Na úplný závěr vaření totiž stejně proženeme polévkou tyčový mixér. V hlubším hrnci se širokým dnem rozehřejeme pár lžic oleje a přisypeme zeleninu, klidně všechnu naráz. A opékáme a promícháváme a opékáme a... alespoň takových 10 minut, dokud není zelenina na půl měkká. No, a když se nějaký ten kousek trošku víc přismahne, jedině dobře :-) Ve výsledku to bude chutnat skvěle. Přisypeme koření, trošku soli a zamícháme. Přidáme propláchnutou červenou čočku a opět promícháme. Přihodíme hrst sušených rajčat i rozinek a jak jinak, než že... promícháme. Na konec vyklopíme do hrnce i rajčata (buď z plechovek nebo ze sklenice) a přilijeme trochu vody. Pár dcl by mělo stačit. Voda se dá přidat i později. Přiklopíme poklicí a na mírném až středním plameni necháme bublat 20 – 30 minut. Občas promícháme a když je všechna zelenina krásně měkká a čočka uvařená (rozvařená), sundáme z plotny a polévku rozmixujeme na hladký krém. Zředíme a dochutíme podle představ :-)

Řapíkatý celer bych v tomhle případě rozhodně neměnila za bulvu. Je aromatičtější a polévce dodá ten správný šmrnc. Stejně tak sušená rajčata vidím jako důležitou surovinu, která přidá na chuti a to hned té páté, umami :-) Bývají ale hodně slaná, a tak bych to při vaření se solí moc nepřeháněla a její množství doladila až na úplný závěr. A rozinky? Vyváží kyselost rajčat a výsledná chuť bude dokonalá :-)

A ano, polévka se dá lehce proměnit v rajskou/rajčatovou omáčku. Stačí jen při vaření trochu šetřit s vodou.

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné