Bramborovo-květákový krém

„Aničko, co chceš k večeři?“  „Bramborovou polívku.“ říká Anča bez zaváhání. Nic proti bramboračce, ale po třetí za sebou už ji vařit nechci...Takže to pro tentokrát zkusíme trochu jinak :-)

Připravila a zapsala Eva, 10.09.2016


Suroviny a příprava

  • ½ květáku
  • 4 větší brambory
  • 1 l vody
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce světlého misa
  • Máslo/za studena lisovaný olivový olej
  • 200 g hlívy ústřičné
  • 1 plechovka/sklenice cizrny nebo cca 250 g vařené
  • Špetka soli
  • 1 lžíce shoyu/tamari omáčky
  • Nori vločky

Brambory oloupeme a rozkrájíme na menší kousky. Květák rozebereme na růžičky. Obojí dáme vařit do litru vody spolu s jednou lžičkou soli. Když je zelenina měkká, přidáme miso, všechno do hladka rozmixujeme a zjemníme máslem nebo troškou kvalitního olivového oleje.

Zatím, co se vaří zelenina na polévku, máme čas připravit si houbovo-cizrnovou posypku. Na lžíci másla/oleje osmahneme na drobno pokrájenou hlívu. Podlijeme troškou vody, přidáme špetku soli a dusíme do měkka.  Když už je všechna voda fuč, mícháme a smažíme dál, dokud se hlíva trošku nepřismahne. Pak přidáme cizrnu a vypneme přívod tepla. Přilijeme shoyu/tamari omáčku a přisypeme nori vločky.

Bramborovo-květákový krém je dobrý sám o sobě, ale pokud máte rádi výraznější chutě, rozhodně k němu zkuste na talíř/do mističky přidat i houbovo-cizrnovou posypku, nebo alespoň nějaké pesto :-) petrželkové, ze sušených rajčat,...

No a kdybyste váhali s přidáním nori vloček, vězte, že tahle zelená drobotina obsahuje spousty vitamínů, minerálů, bílkovin... ale pokud opravdu nechcete, přidejte místo nich na drobno posekanou petrželku nebo jiné, vém milé bylinky :-)

Polévka je vynikající jak teplá, tak studená - právě vyndaná z lednice.

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné