Omáčka/polévka z dýně
O vaření s radostí a radosti z vaření
Bramborovo-květákový krém
„Aničko, co chceš k večeři?“ „Bramborovou polívku.“ říká Anča bez zaváhání. Nic proti bramboračce, ale po třetí za sebou už ji vařit nechci...Takže to pro tentokrát zkusíme trochu jinak :-)
Připravila a zapsala Eva, 10.09.2016
Suroviny a příprava
- ½ květáku
- 4 větší brambory
- 1 l vody
- 1 lžička soli
- 2 lžíce světlého misa
- Máslo/za studena lisovaný olivový olej
- 200 g hlívy ústřičné
- 1 plechovka/sklenice cizrny nebo cca 250 g vařené
- Špetka soli
- 1 lžíce shoyu/tamari omáčky
- Nori vločky
Brambory oloupeme a rozkrájíme na menší kousky. Květák rozebereme na růžičky. Obojí dáme vařit do litru vody spolu s jednou lžičkou soli. Když je zelenina měkká, přidáme miso, všechno do hladka rozmixujeme a zjemníme máslem nebo troškou kvalitního olivového oleje.
Zatím, co se vaří zelenina na polévku, máme čas připravit si houbovo-cizrnovou posypku. Na lžíci másla/oleje osmahneme na drobno pokrájenou hlívu. Podlijeme troškou vody, přidáme špetku soli a dusíme do měkka. Když už je všechna voda fuč, mícháme a smažíme dál, dokud se hlíva trošku nepřismahne. Pak přidáme cizrnu a vypneme přívod tepla. Přilijeme shoyu/tamari omáčku a přisypeme nori vločky.
Bramborovo-květákový krém je dobrý sám o sobě, ale pokud máte rádi výraznější chutě, rozhodně k němu zkuste na talíř/do mističky přidat i houbovo-cizrnovou posypku, nebo alespoň nějaké pesto :-) petrželkové, ze sušených rajčat,...
No a kdybyste váhali s přidáním nori vloček, vězte, že tahle zelená drobotina obsahuje spousty vitamínů, minerálů, bílkovin... ale pokud opravdu nechcete, přidejte místo nich na drobno posekanou petrželku nebo jiné, vém milé bylinky :-)
Polévka je vynikající jak teplá, tak studená - právě vyndaná z lednice.