Petrželkové pesto s kešu oříšky

Začalo to už před pár lety a každý rok je to horší a horší.... Pestománie. Na jaře, když je bylinek a natí ještě po málu, rozmixuju do pesta snad všechno zelené co se mi dostane do ruky a i přes „divokost“ některých kombinaci je výsledek většinou dost k sežrání:-). S přibývajícím hezkým počasím a dozrávající úrodou už jsem vybíravější a tíhnu ke klasice jako je petrželka, koriandr, bazalka... A letos nás Anča naučila jíst kešu. Ta jejich jemná, lehce nasládlá chuť je v kombinaci s bylinkami prostě dokonalá.

Připravila a zapsala Eva, 05.07.2015


Suroviny a příprava

  • Velký svazek hladkolisté petrželky
  • 2-3 stroužky česneku (Záleží na tom jak moc máte rádi česnek a jakou máte odrůdu)
  • Kůra z ½ chemicky neošetřeného citrónu
  • 2-3 špetky soli
  • 2-3 lžičky lahůdkového droždí
  • Panenský olivový olej
  • 2 velké krsti kešu oříšků

Petrželku otrháme ze stonků. Citrónovou kůru nastrouháme. A pokud stejně jako já nevlastníte opravdu výkonný robot, je lepší prolisovat utřít nebo nastrouhat i česnek, ať ho v pestu nezůstanou větší nezpracované kousky. Všechny ingredience pak pořádně rozmixujeme za občasného seškrabávání zelené hmoty ze stěn mixovací nádoby. Množství oleje se řídí tím, jak husté chcete pesto mít. Většinou ho postupně přilévám během mixování až jsem spokojená s výslednou konzistencí. V lednici pesto vydrží v uzavřené nádobě určitě alespoň dva týdny. Pro lepší konzervaci a delší uchování je dobré zalít ho vrstvičkou oleje.

Pesto je úžasná záležitost. Dá se namazat prakticky na všechno (chleba, bageta, slané sušenky, plátky syrové zeleniny.... A pokud ho přidáte do jakéhokoli jídla (těstoviny, rizota, omelety, šťouchané brambory, polenta, husté zeleninové polévky...) určitě nic nezkazíte:-)

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné