Omáčka/polévka z dýně
O vaření s radostí a radosti z vaření
Pesto ze sušených rajčat
Když máte v lednici skleničku tohohle zázraku, vykouzlit úžasný oběd, večeři, svačinku... je otázka jen několika minut ...a pár dalších ingrediencí :-)
Připravila a zapsala Eva, 06.04.2016
Suroviny a příprava
- 100g sušených rajčat (nesířených-bio)
- 100g vlašských ořechů
- 1-2 stroužky česneku
- Hrst nebo taky třeba celý svazek čerstvého koriandru
- Opravdu dobrý a kvalitní olivový olej
Rajčata, ořechy, utřený/prolisovaný česnek a bylinky společně chvilku mixujeme. Do vzniklé „drobenky“ za občasného promixování postupně přiléváme olej. Množství oleje je věc osobního vkusu a chuti. Někdo má rád, když je pesto spíš sypčí a jiný dává přednost mazlavé, lehce roztíratelné konzistenci. Všechno je dobře, jestli vám to chutná :-) Stejně tak struktura pesta se může pohybovat od viditelných kousků bylinek, oříšků a rajčat až po jednolitou stejněbarevnou pastu.
Solit netřeba. Sušená rajčata jsou slaná dost a navíc jsou nositeli oné magické páté chuti umami, která dodá každému jídlu tak nějak ten správný šmrnc.
Místo koriandru se nebojte použít jiné bylinky (bazalka a petrželka jsou taky super) a nebo je nepoužijte vůbec, pokud nejsou po ruce a nebo vám nechutnají. Pesto bude úžasné i tak.
Pro jemnější/jinou chuť zkuste vlašáky vyměnit za mandle, kešu oříšky...
Nasucho opečený chleba, těstoviny, šťouchané brambory.... se přidáním pesta promění v neobyčejnou dobrotu. A nebo přimíchejte pesto ke zbytkům z lednice a uvidíte, co to udělá. Mě kdysi pod rukama vznikla tahle kombinace...
Jáhloto s hlívou a pestem ze sušených rajčat
- 150g jáhel v suchém stavu
- Sůl
- Pár lžic olivového oleje/másla
- 300g hlívy ústřičné
- Kus pórku
- 1 lžička omáčky Shoyu/Tamari
- 400g plechovka cizrny/fazolí
- Pesto ze sušených rajčat
- Rukola/polníček/mladý špenát
Jáhly spaříme vařící vodou. Ještě propláchneme studenou a necháme okapat. Dáme do hrnce. Přidáme dvojnásobné množství vody a velkou špetku soli a přiklopené pokličkou přivedeme k varu. Stáhneme přívod tepla a necháme bublat dokud se nevyvaří skoro všechna voda. Pak vypneme plotýnku a stále pod pokličkou necháme dojít. Po 15 minutách budou jáhly měkké a sypké.
Pórek nakrájíme na kolečka a hlívu na malé kousky/proužky. V hlubší pánvi rozehřejeme olej/máslo a přihodíme pórek s hlívou. Chviku mícháme a smažíme a pak přiklopíme pokličkou a necháme dusit ve šťávě, kterou pustila hlíva. Cca po deseti minutách stáhneme přívod tepla na minimum. Přidáme Shoyu/Tamari a promícháme. Přisypeme vařené jáhly, propláchnutou cizrnu/fazole a pár lžic pesta. Sundáme z plotny, přihodíme všechno to zelené lupení (se kterým rozhodně nešetříme :-)) a pořádně promícháme.
Teď na jaře se do houbového základu krásně hodí i hrst nebo dvě nasekaných kopřiv a pár kapkami citrónu na každou porci taky určitě nic nezkazíte.
Jáhloto je vynikající i druhý den jako salát s sebou v krabičce do školy/práce. To kdyby vám náhodou něco zbylo :-)