Omáčka/polévka z dýně
O vaření s radostí a radosti z vaření
Babonová polífka – Bramboračka
Jak jinak začít s pečením vánočního cukroví, než že si uvaříte něco naprosto jiného :-) Při tom všem ochutnávání rozlomených rohlíčků a jiných, né úplně povedených kousků, krémů, marmelád, oříšků..... mám vždycky největší chuť na polévku. Tahle je rychlá, jednoduchá, plná chutí i barev a stejně dobrá ohřátá jako zrovna uvařená.
Připravila a zapsala Eva, 08.12.2015
Suroviny a příprava
- 2 mrkve
- Kus bulvy celeru
- 1 petržel
- Několik brambor
- 2 hrsti sušených hub
- Sůl
- Kmín
- Majoránka
- Několik stroužků česneku
- Cca 100g loupaných pohankových krup
- Bílé/červené fazole – třeba z plechovky
- Kousek másla nebo 1-2 lžíce dobrého olivového oleje
- Nějaké ty zelené bylinky nebo natě
Mrkev, celer a petržel očistíme, oškrábeme/oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Dáme do hrnce spolu se sušenými houbami, drceným kmínem a dostatečným množstvím vody. Lehce osolíme a pomalu přivedeme k varu. Když je zelenina tak na půl měkká, přidáme oloupané a nadrobno pokrájené brambory, pohankové kroupy a zase trochu soli. Ještě pár minut vaříme. Pak vypneme přívod tepla a necháme polévku na plotýnce asi tak půl hodinky pod pokličkou dojít. Brambory a ostatní zelenina za tu dobu změknou a pohanka se u/navaří. Na závěr přidáme utřený česnek, majoránku, propláchnuté fazole a kousek másla nebo lžíci dobrého olivového oleje. Necháme dalších pár minut přiklopené pokličkou, ať se všechny ty chutě krásně prolnou. Pokud máte rádi krémovitější konzistenci, stačí z uvařené polívky odebrat pár naběraček, rozmixovat a zase nalít zpět. Nebo hrncem párkrát prožeňte šťouchadlo na brambory. A nebo je tu klasická jíška z másla a mouky.