Omáčka/polévka z dýně
O vaření s radostí a radosti z vaření
Brownies/Čokoládová pěna
Moc nad tím nepřemýšlejte a prostě je upečte. A hlavně nikomu neprozraďte z čeho jsou, dokud vám je nepochválí :-)
Připravila a zapsala Eva, 05.02.2016
Suroviny a příprava
- 1 plechovka červených fazolí
- 100g kokosového cukru
- 50g kakaa
- 2 chia vejce (2 lžíce chia semínek + 6 lžic vody)
- 3 lžíce za studena lisovaného kokosového oleje
- Špetka soli
- ½ lžičky mleté vanilky
Fazole propláchneme a necháme okapat. Smícháme chia semínka s vodou a necháme pár minut nabobtnat dokud se nevytvoří hustá slizovitá hmota. Všechny ingredience hodíme do přiměřeně velké mísy a pořádně pročechráme tyčovým mixérem. Vznikne úžasná, krémovitá, čokoládovitá, kompaktní hmota. Tu můžeme servírovat jen tak, bez pečení, jako dezert. Stačí rozdělit do mističek/skleniček a posypat něčím drobným a dobrým. Nebo zapneme troubu na 160°C. Brownies se pečou buď v celku, a to většinou v hranatém pekáčku, nebo, a tomu dávám přednost já, jako jednotlivé porce, třeba v košíčcích na muffiny. 20-25 minut v předehřáté troubě by mělo stačit. Po upečení necháme vychladnout na mřížce. Skladujeme v lednici kde ještě krásně ztuhnou.
Do těsta se dá schovat spousta dalších dobrot: pár lžic sekaných ořechů a oříšků, sušené brusinky, kousky čokolády, drcené kakaové boby, špetka chilli...
Červené kidney beans se dají vyměnit za černé, bílé cannelliny nebo máslové, fazolky adzuki a dobře funguje i cizrna. A samozřejmě nemusí být z plechovky :-)
Pro pevnější těsto je dobré přidat do pečené verze pár lžic JEMNĚ mletých mandlí nebo kokosu a naopak, čokoládová pěna bude ještě krémovitější, když kokosový cukr vyměníte za datle medjoul.
Ještě intenzivnější čokoládové chuti se dá docílit přidáním pár lžiček uvařené, vychladlé a hlavně silné kávy.
Komentáře
Kokosový cukr
27.11.2016, autor: VendaTak na tuhle dobrůtku se právě chystám, akorát nevím, co je Kokosový cukr, nebo čím ho nahradit? Datle také nemám... Díky za radu!!!
Odpověď:Dobrý den :-) kokosový cukr nahradíte jakýmkoli jiným cukrem a bude to fungovat stejně. A pokud byste chtěla jen pěnu a nebudete brownies péct, dá se použít i tekuté sladidlo (med, sirup,...) Ať se povedou :-) Jinak kokosový cukr je zdravější varianta cukru. Má nižší glykemický index a oproti bílé řepkové klasice má i nějaké ty vitamíny, minerály a stopové prvky.
No, teda!
18.02.2016, autor: VeronikaNo, teda! Dnes jsem u kamarádky jedla fazolové brownies a byla jsem naprosto u vytržení. Přátelé, je to skutečně famózní záležitost. Zítra běžím pro fazole a papírové košíčky, zbytek doma mám. Tak snad se mi také tak povedou jako kamarádce Martině.. Díky, Evo za tenhle web :-), hluboce se klaním. A Martině za tip na něj;-)
Odpověď:Ahoj Veroniko :-) jsem ráda, že chutnají. Mě taky absolutně nadchly. Ta jednoduchost. Právě experimentuju s blonďatou verzí - z bílých fazolí. Snad se brzy propeču k takovému výsledku, se kterým budu spokojená. Určitě dám vědět.