Růžové risotto

O blahodárných až zázračných účincích červené řepy už toho bylo napsáno docela dost. Nejvyšší čas si z ní něco zázračně dobrého a blahodárně barevného uvařit :-)

Připravila a zapsala Eva, 10.03.2017


Suroviny a příprava

  • 250 g kulatozrnné rýže natural
  • 1 větší červená řepa
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • Olivový, za studena lisovaný, olej
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • (1 dl dobrého bílého nebo červeného vína pokud hledáte záminku proč otevřít lahev)
  • Slabší zeleninový vývar (nebo voda ve stejném množství + kvalitní sypký bujón/bujónová kostka)
  • Sůl
  • Balsamico

Pokud si vzpomeneme, namočíme rýži na pár hodin do dostatečného množství vody. (O něco se tak zkrátí doba varu a o dost se zvýší stravitelnost a vstřebatelnost živin.) Cibuli i česnek nakrájím na drobno. Řepu očistíme, popřípadě oloupeme (bio není třeba loupat)  a nastrouháme na jemném struhadle. V hlubším hrnci/pánvi rozehřejeme olej a česnek s cibulí na něm chvilku opékáme. Přisypeme propláchnutou rýži, lehce osolíme a chvilku mícháme. Přidáme řepu a zase párkrát promícháme. Jestli jste se rozhodli pro víno, teď je ta chvilka, kdy ho přidat. Mícháme dalších pár minut než se skoro všechna tekutina nevypaří a pak přilijeme vývar. Přivedeme k varu, o něco stáhneme přívod tepla a přiklopíme poklicí. Občas promícháme a zkontrolujeme jestli  není třeba přilít další vývar a jak měkká/tvrdá je rýže. Když jsme s konzistencí risotta spokojení, vypneme přívod tepla, přidáme cca lžíci balsamica a necháme ještě pár minut dojít pod pokličkou. Kulatozrnná rýže natural se bez namočení bude vařit asi hodinu, když jí namočíme, doba varu se zkrátí tak na 40 minut. Je to pořád docela dost, ale většinu toho času se můžete věnovat něčemu úplně jinému. A ano, jsem si vědoma toho, že klasický postup přípravy risotta spočívá v častém přilévání malých dávek vývaru a v neustálém vymíchávání, ale i tahle varianta mi připadá chuťově uspokojivá a v ušetřeném čase se navíc můžu věnovat omalovánkám, stavění lega, oblékání panenek... a nebo kuličkám z červené řepy :-)

Růžové kuličky

  • 1 plechovka/sklenice cizrny nebo cca 250 g té doma vařené
  • 1 větší červená řepa
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • Sůl podle chuti
  • 4 lžíce lahůdkového droždí
  • 100 g vlašských ořechů
  • 2 lžičky jablečného octa nebo šťáva z ½ citrónu
  • Cca 50 g jakékoli mouky (ovesné, pohankové, rýžové, čirokové, špaldové...)

Ořechy opražíme, necháme pochladnout a rozmixujeme na jemnou mouku. Červenou řepu, česnek i cibuli očistíme, oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Z cizrny slijeme většinu nálevu (který si necháme stranou) a spolu se všemi ostatními ingrediencemi rozmixujeme na hladkou kompaktní směs. Necháme alespoň ½ hodiny odležet. Pokud je směs moc hutná přidáme trošku uschovaného nálevu z cizrny, a pokud je naopak směs hodně lepivá a řídká, přisypeme další mouku. Z hmoty tvoříme kuličky, placky nebo placičky, které pečeme asi tak půl hodiny v troubě předehřáté na 160°C horkovzduch (nebo 180°C klasika  bez  větráku). V lednici vydrží dlouho a vydrží dlouho vláčné. Smažení se mi neosvědčilo, kuličky se rozpadají.

Dobrou chuť a málo červené prsty :-)

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné