Paprikové krekry

Dokud si nepořídíte sušičku (a teď nemyslím tu na prádlo, ale vlastně je to s ní dost podobné :-)), nemáte pocit, že by vám chyběla. Je přece tolik jiných způsobů jak z „obyčejných“ surovin vykouzlit neobyčejné dobroty. No a když si sušičku pořídíte, tak se vám najednou otevře další dimenze a po prvních nesmělých pokusech najednou zjistíte, že sušíte, sušíte a sušíte... 

Připravila a zapsala Eva, 13.11.2016


Suroviny a příprava

Paprikové krekry, stejně jako všechny ostatní zeleninové krekříky v tomhle stylu, jsou neuvěřitelně jedlá a zdravá varianta slaného křoupání. Když jednou ochutnáte, už těžko se pak vrací k chipsům a burákovým křupkám. Zeleninové krekry jsou návykové a dobré až běda :-) a jejich příprava není zas tak složitá, jak by se mohlo na první pohled zdát. Jen trpělivosti musí mít člověk dost. Sušení není záležitost minut, ale hodin. To už je ale práce pro sušičku a ne pro vás :-) A jestli jste si někdy hráli s kvašením/fermentací, tak i to sušení je proti tomu rychlovka. Všechno je relativní :-)

  • 3-4 větší červené kapie
  • 1 cibule
  • Pár stroužků česneku
  • ½ lžičky soli
  • 2 lžičky shoyu/tamari omáčky
  • 3 lžíce lahůdkového droždí
  • 2 lžičky uzené papriky
  • Hrstička sušených hub
  • 200 g slunečnicových semínek
  • 200 g hnědého/zlatého lnu

Slunečnicová semínka zalijeme dostatečným množstvím vody a necháme cca 8 hodin být. Mezi tím máme docela dost času připravit si všechno ostatní :-) Papriky rozkrojíme, vyčstíme od semínek a pokrájíme na kusy. Cibuli i česnek oloupeme a taky je párkrát překrojíme. Sušené houby zozmixujeme/rozemeleme na jemný prášek. Lněné semínko smícháme s dvojnásobným množstvím vody a počkáme až se vytvoří hustý gel. Připravenou zeleninu a veškerá dochucovadla, vlastně tedy všechno až na lněná a slunečnicová semínka, rozmixujeme na kaši. Jde to tyčákem v míse, ale uzavřená mixovací nádoba u robotu nebo u mixéru je určitě lepší. Nehrozí pak nebezpečí, že najdete kousky papriky na stropě a tak podobně :-) Do vzniklé hmoty přidáme gel ze lnu a slunečnicová semínka, která jsme slili a propláchli. Promícháme, ochutnáme a případně ještě přidáme sůl, koření... Je ale třeby počítat s tím, že sušením se všechny chutě dost zintenzivní. Rovnoměrně rozdělíme na sušící pláty, rozetřeme do tenké vrstvy a tradá, můžeme zapnout sušičku :-) Mě to vychází na tři sušící pláty o rozměrech 35,5 x 35,5 cm a paprikovou hmotu roztáhnu až ke krajům a v docela tenké vrstvě. Čím tenčí vrstva, tím větší šance, že se při sušení sem tam objeví nějaká prasklina v paprikovém plátu, ale vzhledem k tomu, že nakonec stejně plát rozlámu na krekry nepravidelných tvarů,  tak mi to nevadí. Na druho stranu, čím tenčí vrstva, tím rychlejší bude sušení. Pláty průběžně kontrojuju, ale nedělám s nimi nic dokud nejdou samy odloupnout. Pak je překlopím spodní stranou nahoru a nechám dalších pár hodin dosušit. Teplotu držím na 42 °C, aby mi tam neumřely žádné enzymy a pokud možno co nejméně vitamínů :-) Celá tahle legrace trvá minimálně 12, ale klidně i 24 hodin. Krekříky vydrží křupat ještě tak měsíc, ale musí být uskladněné v suchu. Pak začnou lehce gumovatět, ale chuťově výborné  jsou pořád. Prostě ideální  a zdravá svačinka na cesty, KPZtka ve chvílích, kdy přijdete hladoví domů a večeře ještě není na stole... Jestli vás sušení láká, zkuste o sušičku napsat Ježíškovi, třeba to vyjde :-)

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné