Omáčka/polévka z dýně
O vaření s radostí a radosti z vaření
Pohanková granola
Nový přírůstek do naší rodiny se jmenuje Excalibur 4500. Rozměry v cm jsou 20x42x48, váha 7,25 kg, výkon motoru 400 Watt, 5 sušících táců... no prostě láska na první pohled a vzhledem k pořizovací ceně snad i na celý život:-). Moje přemítání ohledně jídla se tak teď většinou stočí k otázce Sušit nebo nesušit? A nebo jejím variantám A dalo by se to usušit? Co bych tak ještě mohla usušit?.....Proto i následující recept je sušený a né pečený jak by se od granoly dalo čekat.
Připravila a zapsala Eva, 22.06.2015
Suroviny a příprava
A když budeme sušit, budeme i namáčet a klíčit. Nebo snad někdo chce chroupat syrovou pohanku?
2 a ½ hrnku světlé pohanky (cca 500g) nasypeme do větší misky, zalijeme vodou tak, aby byla všechna potopená a necháme být. Po 12 až 24 hodinách pohanku pořádně propláchneme pod tekoucí vodou od šlemu, který si zatím vytvořila. Necháme lehce okapat a rozprostřeme v tenké vrstvě do vhodné nádoby. Já používám mělký talíř, který pak v zimě umístím na lehce hřející topení a v létě na vnitřní parapet kam svítí sluníčko. Každých pár hodin pohanku pročechrám – vlhká pohanka ze spod nahoru a ta už suchá horní vrstva dolů - a čekám, kdy už uvidím ten zázrak. Klíčkům to docela trvá (den až dva), ale nakonec se ukážou. Záleží na teplotě, vlhkosti, tlaku,.... a Bůh ví čem ještě. Když pohanka moc rychle schne a klíčky pořád nikde, průběžně jí kropím malým množstvím vody. Neměla by, ale plavat.
- Naklíčená pohanka
- Mandle posekané na menší kousky
- Dýňové semínko
- Slunečnicové semínko
- Černý sezam ( ale klidně i bílý)
- Sušené brusinky
- Rozinky
- Datle pokrájené nadrobno
- Velká špetka soli
- Mletá vanilka nebo vanilkový extrakt podle chuti
- 4 lžíce javorového sirupu
- 4 lžíce kokosového oleje
- 2-3 zralé banány
Banány spolu se sirupem a olejem pořádně rozmixujeme a smícháme se všemi ostatními ingrediencemi. Vzniklou hmotu rozprostřeme v tenké vrstvě na pláty sušičky. Mě to vyšlo na tři. Sušila jsem od večera od devíti do rána do sedmi a to na 41. Krásné kompaktní placky jsme pak s Ančou při snídani rozlámaly na menší kousky.
Kdo nefandí pohance, ať použije ovesné vločky. Kdo nechce, aby granola měla ten lehce banánový nádech může jako pojící hmotu použít jiné ovoce. Mám vyzkoušené pyré z rozvařených jablek, dýně, meruněk, a kombinace jablko rebarbora a jablko hruška. I javorovýový sirup se dá vyměnit za jiné tekuté sladidlo no a komu se nechce klíčit a sušit – není nic jednoduššího než granolu upéct. Šup s ní na pekáček vyložený pečícím papírem a s pekáčkem do trouby předehřáté na 180. V polovině pečení je třeba jí otočit a dopéct do zlatova. Celkový čas pečení cca 40 minut. A hlavně se musí nechat v klidu až do úplného vychladnutí, jinak se moc rozdrobí. Variant a možností je spousta. Vyberte nebo vytvořte si tu svou :-)