Špagetové karbanátky a dvě kaše

Tedy abychom si rozuměli, karbanátky ze špagetové dýně, která mi už pár měsíců leží ve spižírně a já né a né něco kloudného z ní uvařit...

Připravila a zapsala Eva, 15.03.2016


Suroviny a příprava

  • 1 menší špagetová dýně
  • ½ kyselejšího jablka
  • 50g - 100g lehce opražených a namletých vlašských ořechů
  • Stroužek česneku
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky Provensálského koření
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • 2 lžíce panenského olivového oleje
  • Cca 100g cizrnové/hrachové mouky

Dýni podélně rozkrojíme na dvě části a vyčistíme od semínek. Obě půlky položíme na plech řeznou stranou nahoru a dáme péct do předehráté trouby. 30-40 minut na 200°C by mělo stačit, ale je lepší se ještě přesvědčit... Zkusíme do dýně zapíchnout vidličku nebo nůž, a když to jde lehce, je upečeno.

Necháme chvíli pochladnout (tak aby se s dýní dalo pracovat) a pak vidličkou vydlabeme dužinu, která se pod rukama rozpadne na jednotlivá vlákna – špagety.

K ½ kg upečené dýně přidáme vlašské ořechy, koření, sůl, lahůdkové droždí, olej, prolisovaný/utřený stroužek česneku a najemno nastrouhané jablko. Zahustíme cizrnovou/hrachovou moukou a stejně jako u Mrkvánků se snažíme to s tím zahušťováním moc nepřehnat. Čím víc mouky, tím méně šťavnatý bude výsledek. Necháme alespoň 10 minut odpočinout, aby mouka nasála vlhkost a pak uplácáme z dýňové hmoty kuličky, které na plechu (vyloženém pečícím papírem) rozplácneme do tvaru karbanátků. Pečeme cca ½ hodiny na 200°C Podáváme třeba s...

Fazolovou kaší

Vařené/sterilované bílé fazole, olivový olej, trochu vody a sůl potrápíme šťouchadlem na brambory a na konec přidáme na kousky natrhanou bazalku, nebo jakoukoli jinou bylinku.

Zeleninovou kaší

Brambory, mrkev a celer oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Dáme vařit do dostatečně osolené vody. Když je zelenina měkká, vodu slijeme a část vývaru (né moc) necháme spolu se zeleninou v hrnci. Přidáme máslo nebo olivový olej a rozšťoucháme.

Takže pokud doma taky najdete nějaký ten archivní exemplář špagetové dýně jako já, určitě zkuste tenhle recept :-) Vždycky mě překvací, jak dlouho a v jak dobré kondici vydrží uskladněná (a někdy i zapomenutá :-)) podzimní zelenina.

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné