Oranžové krekry

Ano, milujeme Yes chips. Anča by je mohla baštit pořád. Já jim taky málokdy odolám a Luky? Ten sice takovéhle věci nejí (jak rád říká) ... ale když je doma sám s načatým balením, na nás s Ančou už nezbyde :-( :-) A nebyla bych to já, abych nezkusila nějakou tu domácí verzi... po svém :-)

Připravila a zapsala Eva, 08.09.2016


Suroviny a příprava

  • 200 g mouky z červené čočky
  • 50g světlé neochucené tahini
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 zarovnaná lžička soli
  • 1 vrchovatá lžička sladkého kari
  • 1 lžička psyllia
  • Voda

Psyllium smícháme se 4 lžícemi vody a necháme pár minut bobtnat. Vytvoří se gel, který bude v těstě fungovat jako pojidlo a s těstem se bude i lépe pracovat. Mouku smícháme s droždím, solí a kořením a přilejeme i tahini. Promneme rukama a do drobenky přidáme kašičku z psyllia a vody. Propracujeme. Když je hmota příliš suchá/drobivá přidáme postupně další vodu. Výsledné těsto je kompaktní, krásně vláčné a příjemně se zpracovává. Zabalíme do potravinářské fólie a necháme alespoň hodinu odležet v lednici, ale můžeme na něj klidně i zapomenout a nechat ho odpočívat až do druhého dne.

Těsto vyndáme z lednice, vybalíme z fólie a necháme chvilku povolit. Plát pečícího papíru (velikosti plechu) lehce posypeme moukou (z červené čočky) a těsto na něm rozválíme co možná nejtenčeji. Přesuneme na plech. Rádýlkem/nožem/kolečkem na pizzu rozkrájíme plát těsta na jednotlivé krekříky a dáme péct do trouby předehřáté na 160°C (horkovzduch). Po cca 15 minutách, když se krekry vyboulí a ze spoda začnou lehce zlátnout, troubu vypneme, ale plech v ní necháme. Krekry dojdou a po úplném vychladnutí budou krásně křupat :-)

Jestli vám nesedne kari, zkuste třeba tyhle varianty a nebo dejte prostor houbám a česneku. (Menší hrst sušených hub rozmixujeme na prášek spolus jednou lžičkou sušeného česneku.) A nebo zkuste něco úplně jiného a rozhodně dejte vědět, jak to dopadlo :-)

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné