Kukuřičné krekry

„Kdo si hraje, nezlobí. To se přece dobře ví.“ prozpěvuje si Fanda z Kouzelné školky, který se u nás zabydlel. Něco na tom bude :-) Já si teď kupříkladu hraju s kukuřičnou moukou... Když pominu všechny její neopminutelné nutriční benefity, hlavní důvod je, že ta žlutá, sluníčková barva mě prostě láká :-) Anču zase poslední dobou lákají v obchodech všechny slané mlsky: tyčinky, brambůrky, krekry... což mi nedá, abych nezkusila nějakou tu domácí variaci na dané téma, nebo raději 3 :-)

Připravila a zapsala Eva, 21.05.2016


Suroviny a příprava

Rozmarýnové

  • 100g celozrnné špaldové mouky
  • 100g hladké kukuřičné mouky
  • 50g studeného másla
  • 3 lžičky lahůdkového droždí
  • 1 zarovnaná lžička soli
  • 1 zarovnaná lžička sušeného rozmarýnu
  • Voda pode potřeby

V míse smícháme všechny sypké ingredience.  Přidáme na kousky nakrájené máslo a rukama promneme na drobenku. Postupně přidáme tolik studené vody, aby se z těch drobků stalo vláčné těsto. (Toho přidávání se nebojte. Obě mouky vstřebají docela dost vody.) Necháme alespoň hodinu, ale klidně i přes noc odpočinout v ledničce. Na vál si dáme pečící papír veliksti plechu a na papír dáme těsto. Lehce podmoučíme a rozválíme na co NEJTENČÍ placku. Rozkrájíme rádýlkem nebo  nožem na jednotlivé krekříky. Papír přesuneme na plech a ten přesuneme do vyhřáté trouby. Pečeme na 160°C (horkovzduch) asi tak 15-20 minut. Krekry začnou na některých místech zlátnout a uprostřed se trochu vyboulí. Vyndáme z trouby a přímo na plechu necháme vychladnout. A jak dlouho vydrží ve spižírně? Dlouho :-) Vlastně se dá říct, že čím jsou starší, tíjm jsou lepší.

 

S uzenou paprikou

  • 100g cizrnové mouky
  • 100g hladké kukuřičné mouky
  • 50g studeného másla
  • 3 lžičky lahůdkového droždí
  • 1 zarovnaná lžička soli
  • 1 vrchovatá lžička uzené papriky
  • Voda podle potřeby

Postup je stejný jako u rozmarýnových, ale pochutnat si na nich můžou i bezlepkáři :-)

 

S mákem

  • 100g hrachové mouky
  • 100g hladké kukuřičné mouky
  • 50g/ml řepkového/olivového za studena lisovaného oleje
  • 3 lžičky lahůdkového droždí
  • 1 zarovnaná lžička soli
  • 1 lžíce máku
  • Voda podle optřeby

Postup je stejný jako u rozmarýnových, ale kromě bezlepkářů můžete nabídnout i veganům :-). Veganská varianta se dá vykouzlit i z obou předchozích receptů. Stačí jen máslo vyměnit za kvalitní olej. Při použití másla těsto v lednici trochu víc ztuhne a před rozválením je dobré nechat ho chvíli povolit. Těsto s olejem můžeme rozválet hned po vyndání z lednice – je o dost vláčnější.

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné