Omáčka/polévka z dýně
O vaření s radostí a radosti z vaření
Hrachovka s hlívou
Polévek není v zimě nikdy dost :-) Tahle je jednoduchá, zdravá, sytá a dobrá, ale musíte si vzpomenout den předem a namočit si hrách.
Připravila a zapsala Eva, 09.02.2016
Suroviny a příprava
- 200g zeleného, loupaného, půleného hrachu
- 1,5-2l slabšího zeleninového vývaru nebo stejné množství vody + 1 lžíce dobrého, sypkého zeleninového bujónu
- Kousek řasy Wakame
- 200g hlívy ústřičné
- 1 větší cibule
- Kus pórku
- 2 větší stroužky česneku
- 1 lžíce lahůdkového droždí
- 1 lžíce Shoyu nebo Tamari omáčky
- Pár lžic panenského olivového oleje
- Něco na posypání (Ne, na fotkách nejsou miší bobky :-). To jsem jen pro tentokrát vyměnila zelené bylinky za černý sezam.)
Hrách si večer namočíme do dostatečného možství vody. Ráno slijeme. Pořádně propláchneme. Přidáme řasu (stačí opravdu jen kousek) a vývar a dáme na sporák. Necháme na mírném plameni cca 50 minut probublávat dokud se hrách nerozpadne. Mezi tím si nadrobno nakrájíme cibuli, česnek, pórek i hlívu a opékáme/dusíme na olivovém oleji až je to všechno krásně měkké a voňavé. Necháme vychladnout. Pak přidáme sojovou omáčku a droždí. Tuhle směs nasypeme k polévkovému základu, který jsme také nechali trochu pochladnout a všechno dohladka rozmixujeme.
Lahůdkové droždí spolu s osmahnutou zeleninou dodá polévce šmrnc. Hlíva a řasa přidají vitamíny, minerály a stopové prvky, a pokud nenecháte sojovou omáčku přejít varem, zbyde tu i nějaký ten enzym. Hrách vás navíc na dlouho zasytí. No prostě super zdravá a výživná dobrota :-)