Omáčka/polévka z dýně
O vaření s radostí a radosti z vaření
Blondies/Ořechové muffiny
Blonďatá verze fazolových brownies :-) Voní vanilkou, tak jako klasické blondies, a uvnitř zůstanou i po upečení krásně vláčné, tak jako klasické blondies :-) Pokud vám, ale tahle konzistence nesedne, zkuste je přidáním pár dalších ingrediencí proměnit na muffiny. Těžko říct, která varianta je lepší :-)
Připravila a zapsala Eva, 30.03.2016
Suroviny a příprava
Blondies
- 1 plechovka bílých fazolí
- 100g kokosového cukru
- 1 vrchovatá lžička mleté vanilky
- ¼ lžičky soli
- 4 lžíce zlatého lněného semínka
- 100g lehce opražených kešu oříšků (Stačí pár minut na pánvi než se oříšky rozvoní a trošku na některých místech zhnědnou - sem tam promíchat)
- 100g hořké/mléčné/bílé...každopádně dobré a kvalitní čokolády
Len rozmixujeme nebo umeleme na jemnou mouku. Přidáme k němu 12 lžic vody a necháme chvíli být, dokud se z těchhle dvou ingrediencí nevytvoří hustý gel - lněné vejce (v tomhle případě vlastně 4).
Rozmixujeme nebo umeleme i kešu oříšky. Fazole slijeme a propláchneme a nasypeme do mísy. Přidáme ostatní ingredience kromě čokolády a všechno opravdu pořádně rozmixujeme tyčákem. Vznikne hladká krémovitá hmota, na které rozhodně není znát, že jsou v ní vazole. Přidáme na kousky nasekanou čokoládu a už plníme košíčky nebo pečícím papírem vyložený pekáček. Pečeme 30 minut v troubě předehřáté na 150°C (horkovzduch). Vyndáme na mřížku a necháme vychladnout. Skladujeme v lednici a všem tvrdíme, že se nám nepovedly, že ani nemá cenu ochutnávat :-). Jinak na vás totiž nezbydou.
Muffiny
- 1 plechovka bílých fazolí
- 150g kokosového cukru
- 1 vrchovatá lžička mleté vanilky
- ¼ lžičky soli
- 4 lžíce zlatého lněného semínka
- 100g lehce opražených vlašských ořechů (Stačí pár minut na pánvi než se ořechy rozvoní a trošku na některých místech zhnědnou - sem tam promíchat)
- 100g pohanky
- 100g hořké/mléčné/bílé...každopádně dobré a kvalitní čokolády
- 1 prášek do pečiva (bez fosfátů)
Plechovku fazolí VČETNĚ nálevu překlopíme do mísy. (Aquafaba je teď dost populární, tak proč to taky nezkusit?). Postupně rozmixujeme/umeleme lněné semínko, pohanku a vlašské ořechy a všechno to přihodíme k fazolím. Přidáme i ostatní ingredience a dohladka rozmixujeme tyčákem. Nakonec přisypeme na kousky nasekanou čokoládu. Těsto plníme do košíčků. Pečeme stejně jako blondies. Muffiny, na rozdíl od blondies, v troubě docela vyrostou a po upečení zůstanou krásně nadýchané.
Na všechno to mixování/mletí lnu pohanky a oříšků mi stačila malá mixovací nádobka od mého tyčáku, ale pokud by vás to nebavilo, tak pohanka i len se dají koupit ve formě mouky.
Zlatý len se dá nahradit lnem tmavým nebo chia semínky, ale já nechtěla aby byl v těstě vidět. Kokosový cukr přidá oběma těstům trochu karamelový nádech a oříšky? U blondies jsem se snažila o lehce "máslovou" chuť, zatímco u muffinů jsem chtěla podpořit tu přirozeně oříškovou chuť pohanky.
Jinak jak len, tak vlašské ořechchy jsou super potraviny velkého kalibru a ještě k tomu jsou v české kotlině a blízkém okolí už pár set let doma. Když opomenu všechny ostatní blahodárné účinky na naše zdraví, byl by to sakra dlooooouhý seznam, mají vlašáky i lněné semínko ten správný poměr omega 3 a omega 6 mastných nenasycených kyselin. A jak se zdá, je právě tohle (tedy poměr 1:5 mezi omega 3 a omega 6) docela důležité pro spoustu aktivit lidského těla - optimální funkce mozku, regenerační a protizánětlivé procesy, udržení ideální hladiny cholesterolu,... Tak co, jdete je upéct :-) ?