Omáčka/polévka z dýně
O vaření s radostí a radosti z vaření
Semínkové krekry a „medvědí“ hummus
Malá inspirace na vydatnou svačinu :-) nejen pro medvědy :-)
Připravila a zapsala Eva, 13.04.2018
Suroviny a příprava
- 100 g mandlí
- 100 g slunečnicových semínek
- 100 g dýňových semínek
- 100 g chia
- 300 ml vody
- 1-2 stroužky česneku
- 1 lžička sušeného tymiánu nebo méně či více podle chuti
- ½ lžičky soli a nebo méně či více podle chuti
Mandle, slunečnicová a dýňová semínka sesypeme dohromady, promícháme a lehce pomixujeme. Výsledná konzistence směsi by neměla být mouka, ale větší kusy oříšků a semínek. Přidáme chia, koření, sůl, utřený/prolisovaný česnek a vodu a pořádně promícháme. Necháme chvíli odstát, dokud se voda „nevsákne“ a pak můžeme za pomoci lžičky dělat krekry na pečícím papírem vyložený plech. Lžičku je dobré občas namočit, aby se na ní semínka nelepila. Pečeme v troubě předehřáté na 150 °C horkovzduch/170 °C klasika bez větráku. Po 20 minutách krekry vyndáme, obracečkou otočíme na druhou stranu a dáme zpět do trouby. Tentokrát na cca 10 minut. Pak troubu vypneme, lehce vyvětráme, znovu zavřeme a krekry v ní necháme dojít dokřupava. Kdyby po úplném vychladbutí nekřupaly a byly stále lehce vláčné, stačí troubu zase na cca 10 minut zapnout (bez předehřívání) a krekříky v ní nechat dosušit do úplného vychladnutí
Směs semínek a oříšků se samozřejmě může lišit od mého výběru (mandle, slunečnice, dýně) a sestávat z těch, které najdete doma. Jen ta chia jsou tak trochu „povinná“. Bez nich by se krekříky rozpadly. Stejně tak koření se dá přidat prakticky jakékoli. Má druhá nejoblíbenější varianta po tymiánu s česnekem je uzená paprika v kombinacei se sušenou cibulí a sušeným česnekem. Krekříky jsou vynikající jen tak, ale stejně dobře poslouží i jako podklad pro pomazánky...
Raw „medvědí“ hummus
- 100 g cizrny v suchém stavu
- Medvědí česnek dle libosti
- Sůl podle chuti
- Pár lžic olivového oleje
- Pár lžic světlé tahini
- Šťáva z 1 citrónu
- Voda podle potřeby
Cizrnu večer namočíme do dostatečného množství vody a necháme do druhého dne nabobtnat. Pak vodu slijeme a cizrnu necháme klíčit. Večer propláchneme vodou a následující ráno už jsou většinou vidět klíčky. Když ne, znovu propláchneme a čekáme dál :-) Já na nakličování používám tyhle parádní sklenice, ale určitě to půjde i jinak. Naklíčenou cizrnu je dobré probrat a vyřadit všechny kuličky, které nenaklíčily nebo vypadají podezřele. Pak už jen všechny suroviny sesypeme dohromady a rozmixujeme. Podle potřeby přidáme vodu. Když není medvědí česnek k mání, dá se tahle lahůdka tak trochu nahradit kombinací česneku a baby špenátu. Jeden přidá chuť a ostrost a ten druhý zase barvu. Stejně tak, pokud vás nenadchla raw varianta hummusu, dá se udělat klasika z vařené cizrny dochucená medvědím česnekem. Já jsem ale teď na jaře fanda do klíčení :-) :-) :-)
Komentáře
Semínkové krekry
24.02.2021, autor: ZuzkaDnes jsem objevila recept na krekry a právě dopekam, dala jsem česnek jak čerstvý, tak sušený, rozmarýn, adžiku, uzenou papriku, lahůdkove droždí... SUPER! A mám ještě zbytek testa, kam jsem nakrajela ještě navíc sušená rajčata a prisypala sušenou opekanou cibulku, tak uvidíme... Díky za recept. Zuzka