Zeleninová s čočkou

Ještě jednou naposledy :-)... další recept na polévku, která zahřeje po těle i na duši :-)

Připravila a zapsala Eva, 19.10.2016


Suroviny a příprava

  • 1 větší mrkev
  • 1 petržel
  • 1 větší cibule
  • Kus bulvy celeru
  • Pár stroužků česneku
  • Sůl
  • Pár lžic dobrého za studena lisovaného olivového oleje
  • 1 plechovka sterilovaných rajčat
  • Sušená majoránka
  • 2 bobkové listy
  • Cca 200 g drobné tmavozelené čočky de puy nebo černé belugy v suchém stavu
  • Čerstvé bylinky na ozdobu
  • Parmezán nebo veganský parmezán, když si chcete dopřát :-)

Veškerou zeleninu očistíme. Mrkev, celer a petržel nastrouháme nahrubo. Cibuli pokrájíme na tenká půlkolečka a česnek na plátky. V hlubším kastrolu nebo hrnci rozehřejem olivový olej a přihodíme cibuli s česnekem. Osolíme a chvilku opékáme. Přidáme i kořenovou zeleninu a mícháme a opékáme dál. Pak přihodíme bobkové listy a do hrnce vyklopíme i plechovku rajčat. Zalijeme cca 1 litrem vody a vaříme asi tak půl hodinky dokud není všechna zelenina měkká a rajčata se částečně nerozvaří. A teď ta čočka. Když si vzpomenete, je dobré jí na 2 hodiny namočit. Pak stačí propláchnout a po prvních 15 minutách varu přihodit do polévky. Když si nevzpomenete a čočku nenamočíte přidejte jí rovnou do osmahnutého zeleninového základu spolu s rajčaty. No a třetí varianta je uvařit čočku úplně samostatně klidně den předem a pak už jí jen přidat do hotové polévky a nechat prohřát. Tuhle třetí variantu používám hlavně tehdy, když mám čočku navařenou v lednici na další jídla do týdne.

Hotovou polévku hustě zasypeme majoránkou a můžeme podávat. Pro doladění ráda přidávám čerstvé bylinky nebo nějaké to zelené pesto a parmezán. Jestli klasiku nebo veganskou verzi je otázka. Obě mají něco do sebe, obě jsou dobré :-)

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné