Omáčka/polévka z dýně
O vaření s radostí a radosti z vaření
Zeleninová s čočkou
Ještě jednou naposledy :-)... další recept na polévku, která zahřeje po těle i na duši :-)
Připravila a zapsala Eva, 19.10.2016
Suroviny a příprava
- 1 větší mrkev
- 1 petržel
- 1 větší cibule
- Kus bulvy celeru
- Pár stroužků česneku
- Sůl
- Pár lžic dobrého za studena lisovaného olivového oleje
- 1 plechovka sterilovaných rajčat
- Sušená majoránka
- 2 bobkové listy
- Cca 200 g drobné tmavozelené čočky de puy nebo černé belugy v suchém stavu
- Čerstvé bylinky na ozdobu
- Parmezán nebo veganský parmezán, když si chcete dopřát :-)
Veškerou zeleninu očistíme. Mrkev, celer a petržel nastrouháme nahrubo. Cibuli pokrájíme na tenká půlkolečka a česnek na plátky. V hlubším kastrolu nebo hrnci rozehřejem olivový olej a přihodíme cibuli s česnekem. Osolíme a chvilku opékáme. Přidáme i kořenovou zeleninu a mícháme a opékáme dál. Pak přihodíme bobkové listy a do hrnce vyklopíme i plechovku rajčat. Zalijeme cca 1 litrem vody a vaříme asi tak půl hodinky dokud není všechna zelenina měkká a rajčata se částečně nerozvaří. A teď ta čočka. Když si vzpomenete, je dobré jí na 2 hodiny namočit. Pak stačí propláchnout a po prvních 15 minutách varu přihodit do polévky. Když si nevzpomenete a čočku nenamočíte přidejte jí rovnou do osmahnutého zeleninového základu spolu s rajčaty. No a třetí varianta je uvařit čočku úplně samostatně klidně den předem a pak už jí jen přidat do hotové polévky a nechat prohřát. Tuhle třetí variantu používám hlavně tehdy, když mám čočku navařenou v lednici na další jídla do týdne.
Hotovou polévku hustě zasypeme majoránkou a můžeme podávat. Pro doladění ráda přidávám čerstvé bylinky nebo nějaké to zelené pesto a parmezán. Jestli klasiku nebo veganskou verzi je otázka. Obě mají něco do sebe, obě jsou dobré :-)