Houbovka

A je tu leden...po svátcích plných lahůdek a delikates všeho druhu  jsou tu zase „všední“ dny, kdy na vyvařování už není tolik času.  Ale dobře by se mělo jíst pořád, ne ? :-) Tahle houbovka je taaak strašně dobrá a při tom taaak strašně jednoduchá , že by byla škoda jí nevyzkoušet :-) 

Připravila a zapsala Eva, 09.01.2018


Suroviny a příprava

  •  ½ kg žampiónů
  • 1 větší cibule jakékoli barvy (žlutá, bílá, červená...) nebo přiměřeně velký kus pórku
  • Pár řapíků celeru nebo kus bulvy
  • 3 stroužky česneku (ale klidně i méně, či více, záleží na síle)
  • Pár lžic (přepuštěného) másla/panenského olivového oleje
  • 30 g hodně aromatických sušených lesních hub
  • Sůl podle chuti
  • 1 lžička sušeného tymiánu/majoránky
  • 1 lžička kmínu
  • 1 plechovka sterilované cizrny nebo stejné množství doma uvařené
  • Pár lžic lahůdkového droždí
  • 1 lžíce oblíbené miso pasty/sypkého bujónu
  • Cca 2 lžíce jablečného/vinného octa nebo citrónové šťávy
  • Něco zeleného na posypání

Žampióny, celer i cibuli/pórek očistíme a nakrájíme na menší kousky. V hlubším hrnci rozehřejeme kousek másla/pár lžic oleje a přidáme zeleninu. Chvilku opékáme a pak přihodíme i žampióny, bylinky a trošku soli. A opékáme a opékáme a opékáme až je cibulka dosklovata a žampióny pustí šťávu. Přilijeme cca litr vody, přisypeme sušené houby a přidáme i cizrnu/bílé fazole včetně nálevu a až se to všechno začne važřit, stáhneme trochu přívod tepla a pod pokličkou necháme bublat dokud nejsou houby měkké, což trvá asi tak půl hodiny. Teď přidáme i ostatní dobroty na doladění chuti – droždí, česnek, ocet/citrónovou šťávu, miso/sypký bujón a pokud je třeba, tak i další sůl. Rozmixujeme na hladký krém, ochutnáme a přidáme to, co je třeba, abychom byli spokojení jak s chutí, tak s konzistencí. Houbovka se totiž dá servírovat jednak jako hustší polévka krémového typu, ale i jako omáčka třeba na těstoviny, prostě je stejně variabiliní jako tahle rajská nebo dýňová. Dobře se ohřívá a případné zbytky se i dobře mrazí.

Místo vody v kombinaci s miso/sypkým bujónem se samozřejmě dá použít i zeleninový vývar, pokud ho máte po ruce a cizrna se dá vyměnit za bílé fazole ať už koupené nebo doma uvařené.

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné