Hlívový hrnec

Někdy nad receptem dlouho přemýšlím a ladím detaily. Někdy se mi o něm zdá a někdy si prostě jen stoupnu k plotně a házím do hrnce to, co mi zrovna přijde na mysl a pod ruku. Vaření je kreativní činnost :-) Tady je jedna taková momentální inspirace – kombinace hlívového guláše a cizrny alla bolognese... Prostě jsem potřebovala spotřebovat zbytky z lednice a povedlo se :-)

Připravila a zapsala Eva, 01.11.2017


Suroviny a příprava

  • 100 g drobné tmavozelené čočky – du puy
  • 3 jarní cibulky
  • 3 řapíky celeru
  • 1 mrkev
  • 1x 400g plechovka rajčat
  • Cca 400 g hlívy ústřičné
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 lžička sušeného zázvoru
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • Sůl podle chuti a potřeby
  • Pár lžic olivového/kokosového, za studena lisovaného, oleje/ghí...
  • 2 stroužky česneku
  • Slabší zeleninový vývar nebo voda + sypký bujón

Bílou část cibulek a celer nakrájíme najemno. Mrkev nastrouháme a všechnu zeleninu chvilku opékáme na pár lžicích olivového/kokosového oleje nebo třeba ghí. Pak přidáme na kousky pokrájenou hlívu a zase chvilku mícháme. Další přijde na řadu koření a nějaká ta sůl a po další chvilce sterilovaná rajčata. Všechno důkladně promícháme a zalijeme cca ½ litrem slabšího zeleninového vývaru. Vaříme na mírném plameni a za občasného promíchání asi tak 30 minut. Pak vypneme přívod tepla a přidáme prolisovaný/utřený česnek. A teď ta čočka. Jestli jí máte navařenou v lednici od někdy jindy, stačí jí přidat do hlívového hrnce až úplně nakonec spolu s česnekem. Když si vzpomenete pár hodin předem a čočku namočíte, stačí jí přihodit na posledních 15 minut varu. No a třetí varianta je suchou čočku propláchnout a přisypat jí spolu s pokrájenou hlívou k zeleninovému základu hned na začátku.

Podáváme s oblíbenými uvařenými zrníčky (Na obrázku je kombinace hnědé basmati a slzovky) a sypeme zelenou natí z jarních cibulek.

Dobrou chuť a krásné podzimní dny :-)

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné