Hlívový "guláš"

Miluju houbaření. No, po pravdě řečeno, miluju chození po lese... Spousta ušlých kilometrů a spousta hodin strávených na čerstvém vzduchu... houby jsou spíš takový bonus. Těch pár kousků na usušení, aby bylo co v zimě do bramboračky, se vždycky nějak najde, a tak přenechávám to opravdové houbaření těm opravdu zapáleným houbařům. A když chci přece jen uvařit něco z hub, zamířím do nejbližšího marketu a z chladícího boxu vylovím balíček hlívy ústřičné :-). Vlastně né já, ale Anča. Ta poslední dobou nakupuje za mě a já se až nestačím divit, co všechno se jí líbí a co všechno nám namixuje do nákupního košíku :-)

Připravila a zapsala Eva, 19.03.2016


Suroviny a příprava

  • 300g hlívy ústřičné
  • 1 cibule
  • 1 400g plechovka sterilovaných rajčat
  • 1 lžíce uzené papriky
  • 1 lžička kmínu
  • Sůl
  • Pár lžic dobrého olivového oleje nebo másla
  • Zeleninový vývar v kostce nebo sypaný
  • Stroužek česneku
  • Majoránka
  • 1 lžička tmavého třtinového cukru
  • 1 plechovka sterilovaných fazolí – na barvě a velikosti nezáleží
  • Něco zeleného na ozdobu – na tom rozhodně záleží :-)

Cibuli nakrájíme na tenoučká půlkolečka a hlívu na drobné proužky. V hlubším hrnci rozehřejeme olej/máslo a osmahneme na něm cibulku dosklovita. Přidáme uzenou papriku a podrcený kmín a chviku opékáme. Přisypeme hlívu a špetku soli a mícháme a mícháme až hlíva pustí trochu šťávy. Pak je čas na rajčata, trochu vody (tak 2dcl) a zeleninovou kostku/sypký bujón. Přivedeme k varu. Stáhneme plamen a pod pokličkou necháme 30 minut probublávat. Občas odklopíme a promícháme a pokud je třeba,  přilejeme další vodu – né moc. Nechceme polévku, ale hustou omáčku. To zajistí rajčata, která se rozvaří, a další zahušťování, jako třeba přidání mouky, už není třeba.

Na konec přidáme fazole (Pokud jsou z plechovky, tak klidně i s částí nálevu), utřený/rozmačkaný stroužek česneku, hooodně majoránky a trošku cukru - a nebo vůbec žádný, jestli dáváte přednost kyselejší chuti. Promícháme a necháme pod pokličkou chvíli odstát.

Guláš je dobrý hned jak se sundá z plotny, ale když ho necháte odležet/uležet/proležet do druhého dne, je ještě lepší.

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné