Omáčka/polévka z dýně
O vaření s radostí a radosti z vaření
Hummus s pečenou dýní
Anča miluje kuličky, jak říká cizrně, a pečenou dýni. No a tak se mi jednoho dne sešlo v lednici něco málo zbytků od obojího...
Připravila a zapsala Eva, 03.10.2015
Suroviny a příprava
- Asi tak 400g vařené cizrny ať už z plechovky či sklenice nebo třeba z tlakového hrnce jako v tomto receptu
- Pár kousků pečené dýně – ideálně Hokaido kvůli barvě
- Umeocet nebo sůl podle chuti
- 4 vrchovaté lžíce Tahini
- 2 stroužky ostřejšího česneku
- Tymián
- Dobromysl
- 3 lžíce dobrého olivového oleje
- Hrst sušených rajčat
- Šťáva z poloviny citrónu
Jak upéct dýni? Tak aby vám chutnala :-) U nás je to většinou takhle... Dýni Hokaido omyjeme, rozpůlíme, vydlabeme semínka, rozkrájíme na malé kousky, posypeme nějakým dobrým kořením (třeba tymiánem a dobromyslí), osolíme, přidáme pár lžic olivového oleje, pořádně všechno promýcháme rukama. Pečeme v troubě předehřáté na 200 cca 30-40 minut. A když vám něco náhodou zbyde, protože dýně byla veliká a vy jste nezvládli sníst všechno ještě za tepla z pekáče, máte pečenou dýni do tohoto receptu :-) Dýně totiž dodá hummusu krásnou barvu, jemnou chuť a krémovější konzistenci.
Cizrnu, dýni, Tahini, olej, utřený nebo prolisovaný česnek, Umeocet a koření rozmixujeme. Přidáme citrónovou sťávu a pokud máme bio citrón i trochu nastrouhané kůry. Podle potřeby zředíme hummus vodou nebo vývarem z cizrny a znovu promixujeme. Na konec přisypeme na tenké proužky nakrájená sušená rajčata.
Tymián a dobromysl jsou takové jemné dětské bylinky. Takže pokud fandíte výraznějším chutím, upečte dýni s jiným kořením a to pak přidejte i do hummusu. Co třeba uzená paprika a kmín, nebo kari a zázvor nebo... :-) Dejte vědět co chutná vám.