Omáčka/polévka z dýně
O vaření s radostí a radosti z vaření
Hummus z bílých fazolí
a ještě k tomu s koriandrem a s tahini, nebo taky bez ní :-) No prostě čtěte dál a při dalším nákupu si nezapomeňte přihodit do košíku bílé fazole.
Připravila a zapsala Eva, 24.02.2016
Suroviny a příprava
- 200 g fazolí bílá ledvina v suchém stavu nebo 2x 400g plechovka sterilovaných
- 1 bobkový list
- 2 stroužky česneku
- Šťáva a kůra z jednoho chemicky neošetřeného citrónu
- 4 lžíce tahini
- 1-2 lžíce umeocta nebo ½-1 lžička soli
- 2 lžíce lahůdkového droždí
- Pár lžic za studena lisovaného olivového oleje
- Svazek čerstvého koriandru
Fazole na 12 hodin nebo přes noc namočíme. Pak slijeme. Propláchneme a spolu s bobkovým listem uvaříme doměkka buď v tlakovém nebo obyčejném hrnci. Pokud dáte přednost sterilovaným fazolím, což je určitě rychlejší varianta, stačí je nechat okapat.
Fazole (teď už bez bobkového listu) nasypeme do větší mísy. Přidáme i všechny ostatní ingredience a dohladka rozmixujeme (tyčák, stolní mixér... prostě co je po ruce). Z koriandru můžete otrhat jen lístky. Nasekat je na drobno a přidat až do hotového hummusu nebo, a to většinou dělám já, přihodíte celý svazek a hummus rozmixujete i s ním. Dá to pomazánce jemně zelenou barvu a chuť i vůně koriandru je pak poznat z každého sousta.
Pokud máte doma cca 100g dobrého uzeného, balkánského nebo modrého sýra, zkuste ho přidat místo tahini a lahůdkového droždí. Obě varianty jsou mňam :-), jen u té sýrové je třeba opatrněji solit.
Když je hummus moc hustý, přidáme trošku vody mebo vývar z fazolí.
Klasický hummus se samozřejmě dělá z cizrny, ale proč nezkusit i něco jiného? A navíc, fazole, dle mého názoru, vytvoří daleko krémovitější a jemnější konzistenci než cizrna.
Koriandr je výrazná bylinka a pokud vám nesedí, dá se vyměnit za jinou, ale alespoň pro jednou to zkuste s ním. Je totiž nabytý vitamíny A, C a K. Má vysoký obsah železa, vápníku a mnohých dalších zdraví prospěšných látek. Dokonce se říká, že pomáhá z těla odvádět těžké kovy a má prý i afrodiziakální účinky. A tak pomáhá při trávení a proti nadýmání. Těžko říct, co se hodí nejvíc :-) Prostě je to super bylinka a do téhle super pomazánky se hodí :-)