Omáčka/polévka z dýně
O vaření s radostí a radosti z vaření
Pohádkové jáhlové placičky/bochánky...
Asi bychom měli doma s těmi pohádkami trochu brzdit. To že se Anička vidí jako princezna je ok, ale když už to přišlo i na mě :-)... Šehrezádě vždycky zbyla polovina příběhu, aby měla i následující večer co (začít) vyprávět. Byl to od ní nepochybně chytrý tah. Zachránil jí život. Mě z každého vaření taky něco zbyde a život si tím spíš zkomplikuju než zachráním :-) Ale stejně jako Šehrezáda pokračuju s tím co mám dál... Nedávno my zbyly uvařené jáhly a nechtělo se mi z nich dělat ani Jáhloto ani kaše...
Připravila a zapsala Eva, 06.08.2016
Suroviny a příprava
- 200 g vařených jáhel
- 1 středně velká cuketa cca 300 g
- 6 lžic cizrnové/hrachové mouky
- 2 lžíce pomletého lněného semínka
- 2 lžíce lahůdkového droždí
- 1 lžička soli
- 1 stroužek utřeného/prolisovaného česneku
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- Šťáva z poloviny citrónu
- 1 lžíce olivového za studena lisovaného oleje
- 2 lžičky medu
- Kapary/pokrájené olivy/ na kousky nakrájená sušená rajčata
Vařené jáhly rozdrobíme do mísy. Na hrubém struhadle přistrouháme cuketu (ty menší, domácí a bio netřeba loupat), přidáme i všechny ostatní ingredience a pořádně promícháme. Hmotu necháme alspoň 20 minut odstát. Cuketa mezitím pustí vodu a cizrnová/hrachová mouka a lněné smínko jí do sebe zase natáhnou. Prostě všechno se krásně prolne a to jak co do konzistence tak do chuti.
Třeba i obyčejnou lžící, nicméně mě se nejvíc osvědčila ta na zmrzlinu, tvarujeme jednotlivé bochánky na plech vyložený pečícím papírem. Hmota je docela řídká, což je v pořádku, jen se toho nelekněte. Pokud by vám případala opravdu hodně řídká (záleží na cuketě), dá se samozřejmě na zahuštění přisypat cizrnová/hrachová mouka, ale nenechte se tím přisypáváním moc unést. Čím víc mouky přidáte, tím tužší budou bochánky po upečení.
V troubě předehřáté na 180°C (horkovzduch) pečeme bochánky dokud na povrchu krásně nezezlátnou. Přesný čas záleží na troubě. Té mojí to trvalo půl hodiny.
Podáváme s tím, co nám chutná :-) U nás to byl dip z okurky a smetanového sýra – polovina salátové okurky nastrouhaná nahrubo smíchaná s jednou Matyldou, troškou soli a čerstvě mletého bílého pepře. Mňam :-)
Pro případ, že jste nikdy nevařili jáhly:
Jáhly spaříme horkou vodou a ještě propláchneme studenou. Na jeden díl jáhel přidáme dva díly vody a nějakou tu sůl a pod pokličkou vaříme dokud se skoro všechna voda nevyvaří. Vypneme přívod tepla a necháme ještě tak 15 minut dojít. Hotovo :-)
No, a kdyby vám zbyla uvařená quinoa, jakákoli rýže, nebo pohankové krupky, nebála bych se je použít místo jáhel.