Omáčka/polévka z dýně
O vaření s radostí a radosti z vaření
Jáhlová kaše/Jáhlový puding
Nevíte co se zbytkem jáhel od oběda? Tahle dobrůtka rozhodně stojí za vyzkoušení :-)
Připravila a zapsala Eva, 11.04.2016
Suroviny a příprava
- 150g jáhel v suchém stavu
- ½ lžičky soli
- 100g vlašských ořechů
- 100g vypeckovaných datlí
Jáhly spaříme vařící vodou a propláchneme studenou. Dáme do hrnce spolu s dvojnásobným množstvím vody a solí a vaříme pod pokličkou dokud se skoro všechna voda nevyvvaří. Pak vypneme přívod tepla a necháme dojít pod pokličkou. Cca po 15 minutách budou jáhly měkké a sypké
Takhle uvařené jsou jáhly ideální jako příloha k různým omáčkám nebo jako základ pro jáhlota, třeba tohle. No a když vám zbydou, vemte do ruky mixér a udělejte k svačině/snídani super rychlou a super zdravou kaši :-) Jestli si vzpomenete, nebo jestli víte, že ráno budete kaši dělat, je dobré si ořechy i datle večer namočit (každé zvlášť). Mixování půjde snáz a namočené/vodou probuzené oříšky, ořechy a semínka jsou považovány za stravitelnější a pro naše tělo prospěšnější...
Uvařené jáhly, propláchnuté ořechy a okapané datle dáme do mixéru. Přidáme pro začátek tak 1dcl převařené ještě teplé vody a začneme mixovat. Občas zastavíme a seškrábneme ze stěn to, co se na ně přichytí. Postupně přidáváme další vodu, pokud chceme kaši řidší.
Jestli netrváte na teplé kaši, místo převařené vody klidně použijte tu z namáčení datlí. A když už jsme u datlí, super tu funguje i jiné sušené ovoce. Já mám hodně ráda hrušky a nebo jablka.
Zbylou kaši dávám do šroubovacích skeniček a jednotlivé vrstvy prokládám dalšími dobrotami jako jsou chia semínka, sušené brusinky,... prostě to co je zrovna po ruce. Každpádně tak vždycky vznikne super zdravá a super dobrá svačinka.
A abych nezapomněla, podobná dobrota se dá vykouzlit třeba i z rýže, jako tahle nebo tahle snídaňová kaše.