Kokosová kaše pro horké dny

Minule jsme psala recept na základní rýžovou kaši, a že se dá různě obměňovat. Tady je varianta s kokosovým mlékem. Jinak kokosové mléko je u nás doma docela novinka. První plechovka zmizela během půl hodinky po otevření za pomoci dvou lžiček. Tu druhou jsem stihla „zachránit“ pro kaši.

Připravila a zapsala Eva, 09.06.2015


Suroviny a příprava

  • ½ hrnku hnědé Basmati
  • 1 a ½ hrnku vody na uvaření rýže
  • Větší špetka soli
  • Hrst kešu oříšků – na několik hodin namočených
  • 4 datle – čerstvé nebo sušené (Sušené je třeba na pár hodin namočit.)
  • Mletá vanilka nebo vanilkový extrakt
  • 1 malá plechovka kokosového mléka nebo ½ té velké
  • Ovoce a sladidla – podle zásob a podle chuti

Uvaříme si rýži se špetkou soli v trojnásobném množství vody. Po vyvaření vody ještě nechávám rýži dojít pod pokličkou na vypnuté plotýnce. Zatímco rýže odpočívá nahážu do mixovací nádoby mého stařičkého Brauna vypeckované datle a propláchnuté oříšky. Přidám vanilku a tolik kokosového mléka kolik se mi podaří zachránit před zbytkem rodiny :-). Ideální mi připadá polovina "kokosové vody", když používám velkou plechovku a velká lžíce té tuhé užasné hmoty, která je v horní části. No a pak už stačí přisypat rýži a všechno pořádně rozmixovat. Zdobení a dochucovaní se meze nekladou.

Tahle studená verze je ideální na zpracování zbytků dříve uvařené rýže a nikdo neříká, že jí musíte dělat k snídani. Kaše se dá zkombinovat s ovocem, marmeládou, tvarohem..... a zavřít do skleniček se šroubovacím víčkem na svačiny s sebou nebo úhledně nanaranžovat do skleniček hezčích a servírovat jako dezert.

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné