Garam masala

V jednom z obchůdků, kam chodíme nakupovat zdravější dobroty, je obrovská police plná koření, bylinek a čajových směsí. Anča ráda zkoumá ty krásně barevné krabičky a já ráda přemýšlím co s jejich voňavým obsahem. Většinou neodejdeme s prázdnou. Nedávno jsme si přinesly domů právě tuhle indickou směs, ale co s ní?

Připravila a zapsala Eva, 18.02.2016


Suroviny a příprava

  • 250g cizrny v suchém stavu
  • 100g fazolí bílá ledvina v suchém stavu
  • 2 bobkové listy
  • Pár lžic (přepuštěného) másla nebo dobrého oleje
  • 2 cibule
  • 1 lžička koření Garam masala
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička tmavých hořčičných semínek
  • 1 x 400g plechovka sterilovaných rajčat nebo v sezóně ½ kg čerstvých
  • 1 lžíce/kostka zeleninového bujónu
  • Sůl
  • Datlový sirup/třtinový cukr
  • Svazek čerstvého koriandru

Fazole a cizrnu společně alespoň na 12 hodin namočíme do dostatečného množství vody. Slijeme. Propláchneme a dáme vařit spolu s bobkovým listem. (Dáme dost vody. Ten vývar se bude hodit.) Já na luštěniny používám tlakový hrnec a tomu mému to trvá 20-25 minut než jsou cizrna i fazole měkké. Papiňák není nezbytně nutný, jen to ale trvá o něco déle. Zatím co se luštěniny vaří, nakrájíme cibuli a osmahneme jí na přepuštěném másle. (Nemusíte se s tím krájením ani moc snažit. Omáčku budeme nakonci mixovat, takže jestli kousky cibule budou větší nebo menší je celkem jedno :-)) K osmahnuté cibuli přisypeme koření a chvilku opékáme, dokud hořčičná semínka nezačnou praskat. Přihodíme rajčata a necháme chvilku dusit.

Vařené luštěniny slijeme a vývar z nich zachytíme. Nalijeme ho k cibulovo-rajčatovému základu. Přisypeme bujón, trochu soli a asi tak ¼ uvařené cizrny a fazolí. Chviku povaříme a pak dohladka rozmixujeme. Teď už hustou omáčku dochutíme trochou datlového sirupu nebo třtinového cukru, který tak nějak vyrovná kyselost rajčat a přidáme zbytek uvařených luštěnin.

Podáváme s rýží, jáhlami, těstovinami,.... a každopádně nezapomeňte na čerstvé bylinky. Vitamín C, který v nich mimo jiné je, pomůže se vstřebáváním železa z luštěnin. A taky krásně voní a dobře vypadají :-). Mě k tomuhle jídlu nejvíc sedí koriandr.

Omáčku si klidně uvařte pár dní předem. Ohřívaná je totiž ještě lepší než čerstvě uvařená. Cizrna i fazole natáhnou chutě ostatních ingrediencí a všechno se tak nějak krásně propojí.

Pokud byste chtěli vařit jáhly a nevíte jak na to..... propláchněte je vařící vodou (to abyste se zbavili hořkosti) a na jeden díl jáhel dejte 2 až 2 a půl dílu vody. Přidejte velkou špetku soli a vařte pod pokličkou dokud se všechna voda nevyvaří a pak ještě nechte chviku přikryté dojít. V jáhlách je mimochodem taky spousta železa a ještě ke všemu jsou zásadité. Prostě super dobrá a super zdravá kombibace :-).

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné