Rajčatová s fenyklem a fazolemi

Omáček, hustých polévek a „gulášů“, které se červenají a voní po rajčatech není nikdy dost. Jejich příprava je jednoduchá, použití hodně variabilní a hlavně ta úžasná chuť :-) Tahle verze je ještě navíc ovoněná fenyklem, protože jak se zdá, já bez něj v poslední době prostě neumím uvařit :-)

Připravila a zapsala Eva, 08.06.2017


Suroviny a příprava

  • 2 bulvy fenyklu
  • 1 cibule
  •  4 stroužky česneku
  • ½ lžičky fenyklových semínek
  • ½ lžičky semínek koriandru
  • Pár lžic panenského olivového oleje
  • Šťáva z jednoho pomeranče
  • Plechovka sterilovaných rajčat
  • Plechovka sterilovaných bílých fazolí (nebo stejné množství doma uvařených)
  • Sůl podle chuti
  • Slabší zeleninový vývar nebo voda a lžička miso pasty nebo sypkého zeleninového bujónu

Semínka necháme rozvonět na suché horké pánvi a pak je roztlučeme v hmoždíři nebo umeleme. Z fenyklu odkrojíme jemné zelené lístečky a dáme je stranou na pozdější ozdobení. Bulvy pak vertikálně rozkrojíme na poloviny a každou z nich ještě na tenké plátky. Cibuli i česnek oloupeme a pokrájíme nadrobno. V hluboké pánvi rozehřejeme olej a přihodíme na něj připravenou zeleninu a špetku soli. Mícháme a opékáme, opékáme a mícháme.... dokud zelenina lehce nepovadne. Pak přidáme koření a ještě párkrát promícháme. Přilijeme šťávu vymačkanou z pomeranče, a jestli máte v ruce bio pomeranč, přistrouhněte i trošku kůry. Dál do pánve vyklopíme plechovku rajčat a přilijeme něco málo zeleninového vývaru nebo vody. Promícháme, přiklopíme poklicí a na mírném plameni necháme cca 20 minut bublat. Občas zkontrolujeme množství vody a buď pode potřeby přilijeme další nebo necháme omáčku vařit bez poklice, aby se ta přebytečná odpařila. Na konec přidáme fazole a to klidně i s částí nálevu. Zase záleží na hustotě omáčky. V případě, že jste se rozhodli pro miso, teď je ta pravá chvíle ho přidat. Pořádně promícháme, případně dochutíme cukrem (nebo jiným sladidlem), solí.... a přiklopené pokličkou necháme chvíli odstát. Mezi tím se můžeme rozhodnout s čím, že tu  omáčku vlastně chceme jíst.... francouzská bageta, domácí kváskový chleba, quinoa, jáhly... Skladování a několikadenní pobyt v lednici neuberou omáčce nic z jejího šarmu. Ba naopak, všechny chutě se krásně propojí a  prolnou. A když už jsem u toho skladování a způsobů servírování... nedávno jsem zbytek právě téhle omáčky použila i na domácí pizzu místo klasického suga. Nikdo si nestěžoval :-)

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné