Omáčka/polévka z dýně
O vaření s radostí a radosti z vaření
Čočková paštika...
nebo taky pomazánka, tapenáda, dip... prostě vynikající mazání na všechno, co se jen namazat dá :-)
Připravila a zapsala Eva, 07.01.2017
Suroviny a příprava
- 150 g tmavé čočky (hnědé, zelené, černé, de puy)
- 100 g černých vypeckovaných oliv
- 1 stroužek říznějšího česneku
- 2 lžíce octa balsamico
- 1-2 lžičky shoyu/tamari omáčky
- Tymián – na uvaření čočky i dochucení pomazánky
- Pár sušených rajčat
- Pár lžic kvalitního a dobrého, za studena lisovaného olivového oleje
- 1 lžička až 1 lžíce nori vloček pro extra dávku vitamínů, minerálu,... chuti
Když si na to vzpomeneme, namočíme čočku cca na 2 hodiny do dostatečného množství studené vody. Když si nevzpomeneme, nic se nedeje, jen budeme mít o něco déle zapnutý sporák. Čočku propláchneme a spolu se snítkou tymiánu nebo 1 bobkovým listem dáme vařit dokud není měkká. Uvařenou čočku slijeme, vyndáme z ní bylinky a necháme jí vychladnout. Všechny ingredience sesypeme/slijeme do mixovací nádoby a rozmixujeme dohladka, nebo taky jen rozsekáme v mixéru nahrubo, aby pomazánce zůstala nějaká viditelněší struktura. Záleží na tom, co vám víc vyhovuje :-)
Tohle mazání se hodí opravdu na všechno – klasické pečivo, placky, lívance, palačinky nebo jako dip ke krekříkům, zelenině,....
Na fotkách je paštika v doprovodu glazované mrkve, kde jsem místo pertželky přidala na úplný konec pořádnou hrst rukoly a opečeného tempehu.
"Škvarky" z tempehu
- 1 tempeh natural
- Olej/máslo na opečení
- 1 lžička sirupu/medu/cukru
- 1 lžička shoyu/tamari omáčky
- 1 lžička octa balsamico
Tempeh nakrájíme na malé kostičky a na oleji opékáme dokud nezačne hnědnout. Přidáme sirup/med/cukr a pořádně promícháme. Vypneme přívod tepla a přidáme i shoyu/tamari omáčku a ocet. Znovu pořádně promícháme a necháme chvilku pochladnout na pánvi.