Čočková paštika...

nebo taky pomazánka, tapenáda, dip... prostě vynikající mazání na všechno, co se jen namazat dá :-)

Připravila a zapsala Eva, 07.01.2017


Suroviny a příprava

  • 150 g tmavé čočky (hnědé, zelené, černé, de puy)
  • 100 g černých vypeckovaných oliv
  • 1 stroužek říznějšího česneku
  • 2 lžíce octa balsamico
  • 1-2 lžičky shoyu/tamari omáčky
  • Tymián – na uvaření  čočky i dochucení pomazánky
  • Pár sušených rajčat
  • Pár lžic kvalitního a dobrého, za studena lisovaného olivového oleje
  • 1 lžička až 1 lžíce nori vloček pro extra dávku vitamínů, minerálu,... chuti

Když si na to vzpomeneme, namočíme čočku cca na 2 hodiny do dostatečného množství studené vody. Když si nevzpomeneme, nic se nedeje, jen budeme mít o něco déle zapnutý sporák. Čočku propláchneme a spolu se snítkou tymiánu nebo 1 bobkovým listem dáme vařit dokud není měkká. Uvařenou čočku slijeme, vyndáme z ní bylinky a necháme jí vychladnout. Všechny ingredience sesypeme/slijeme do mixovací nádoby a rozmixujeme dohladka, nebo taky jen rozsekáme v mixéru nahrubo, aby pomazánce zůstala nějaká viditelněší struktura. Záleží na tom, co vám víc vyhovuje :-)

Tohle mazání se hodí opravdu na všechno – klasické pečivo, placky, lívance, palačinky nebo jako dip ke krekříkům, zelenině,....

Na fotkách je paštika v doprovodu glazované mrkve, kde jsem místo pertželky přidala na úplný konec pořádnou hrst rukoly a opečeného tempehu.

 

"Škvarky" z tempehu

  • 1 tempeh natural
  • Olej/máslo na opečení
  • 1 lžička sirupu/medu/cukru
  • 1 lžička shoyu/tamari omáčky
  • 1 lžička octa balsamico

Tempeh nakrájíme na malé kostičky a na oleji opékáme dokud nezačne hnědnout. Přidáme sirup/med/cukr a pořádně promícháme. Vypneme přívod tepla a přidáme i shoyu/tamari omáčku a ocet. Znovu pořádně promícháme a necháme chvilku pochladnout na pánvi. 

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné