Glazovaná mrkev

Syrová zelenina Anče moc nejede a mixované zeleninové příkrmy jí taky nikdy nechutnaly, ale když se dá kousek pečené dýně, mrkve nebo cukety vzít do ruky, je nadšená. Labužnicky si užívá každé sousto, a když má před sebou už jen prázdný talíř, většinou se ozve: „Mami ještě.“ Co víc si přát :-)

Připravila a zapsala Eva, 24.09.2015


Suroviny a příprava

  • Dobrá sladká mrkev
  • Sůl
  • Máslo/Ghí/olivový olej/kokosový olej
  • Med/Agáve sirup/třtinový cukr s větším podílem melasy nebo melasa samotná,..... no prostě sladidlo, které vám chutná, nebo které máte zrovna doma
  • Pár kapek octa Balsamico
  • Petrželka

Mrkev nakrájíme na tenké plátky a vhodíme na rozpálenou pánev, kde jsme rozpustili máslo nebo olej. Osolíme a pod pokličkou necháme za občasného promíchání dusit. Po chvilce mrkev pustí šťávu a po dalších pár minutách je tak akorát na skus. Sundáme pokličku a necháme odpařit případnou zbylou tekutinu. Přidáme cukr nebo sirup (u cukru musíme počkat než se rozpustí) a pár kapek Balsamica – u obojího je množství závislé na vaší chuti a na chuti mrkve. Promícháme a sundáme z plotny. Zasypeme posekanou petrželkou.

Glazovaná mrkev je dobrá jak teplá, kdy jí můžete servírovat coby přílohu, tak studená, kdy se hodí jako zpestření do salátů.

Každé ze sladidel a každý z tuků dodá mrkvi svou specifickou chuť. Každá je jiná, ale všechny jsou dobré. Vyzkoušejte :-)

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné