Omáčka/polévka z dýně
O vaření s radostí a radosti z vaření
Glazovaná mrkev
Syrová zelenina Anče moc nejede a mixované zeleninové příkrmy jí taky nikdy nechutnaly, ale když se dá kousek pečené dýně, mrkve nebo cukety vzít do ruky, je nadšená. Labužnicky si užívá každé sousto, a když má před sebou už jen prázdný talíř, většinou se ozve: „Mami ještě.“ Co víc si přát :-)
Připravila a zapsala Eva, 24.09.2015
Suroviny a příprava
- Dobrá sladká mrkev
- Sůl
- Máslo/Ghí/olivový olej/kokosový olej
- Med/Agáve sirup/třtinový cukr s větším podílem melasy nebo melasa samotná,..... no prostě sladidlo, které vám chutná, nebo které máte zrovna doma
- Pár kapek octa Balsamico
- Petrželka
Mrkev nakrájíme na tenké plátky a vhodíme na rozpálenou pánev, kde jsme rozpustili máslo nebo olej. Osolíme a pod pokličkou necháme za občasného promíchání dusit. Po chvilce mrkev pustí šťávu a po dalších pár minutách je tak akorát na skus. Sundáme pokličku a necháme odpařit případnou zbylou tekutinu. Přidáme cukr nebo sirup (u cukru musíme počkat než se rozpustí) a pár kapek Balsamica – u obojího je množství závislé na vaší chuti a na chuti mrkve. Promícháme a sundáme z plotny. Zasypeme posekanou petrželkou.
Glazovaná mrkev je dobrá jak teplá, kdy jí můžete servírovat coby přílohu, tak studená, kdy se hodí jako zpestření do salátů.
Každé ze sladidel a každý z tuků dodá mrkvi svou specifickou chuť. Každá je jiná, ale všechny jsou dobré. Vyzkoušejte :-)