Omáčka/polévka z dýně
O vaření s radostí a radosti z vaření
Papriková s rozmarýnem
Jak jinak se bránit podzimním chmurům než se lžící v ruce a následně i s plným žaludkem?
Připravila a zapsala Eva, 06.11.2016
Suroviny a příprava
- Pár lžic olivového oleje
- 1 větší cibule
- Pár stroužků česneku
- 3 červené kapie
- Sůl
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- 100 g loupané červené čočky
- 1 plechovka sterilovaných rajčat
- Cca 1 l slabšího zeleninového vývaru (nebo stejné množství vody+bujónová kostka/sypký bujón)
- 1 lžička – 1 lžíce tmavého třtinového cukru
Papriky očistíme. Cibuli s česnekem oloupeme a všechno pak nakrájíme na menší kousky. Opékáme na olivovém oleji dokud není zelenina sem tam hnědá. Osolíme. Přidáme rozmarýn, propláchnutou čočku a promícháme. Přihodíme rajčata z plechovky a taky přilejeme vývar nebo vodu a bujónovou kostkou/sypkým bujónem. Přivedeme k varu, přiklopíme poklicí, snížíme trochu přívod tepla a necháme být. Po 15 – 20 minutách zkontrolujeme jestli už je zelenina měkká a čočka rozvařená. Pokud ne, dáme ještě chvilku na sporák. Když ano, přidáme cukr (Já jsem spíš pro tu lžíci než lžičku :-)) a rozmixujeme na hladký krém. Kdyby byla polévka moc hustá, můžem jí prohlásit za omáčku a podávat třeba k těstovinám spolu s vidličkou, nebo jí zředíme na požadovanou polévkovou konzistenci a vidličku vyměníme za lžíci :-)