Papriková s rozmarýnem

Jak jinak se bránit podzimním chmurům než se lžící v ruce a následně i s plným žaludkem?

Připravila a zapsala Eva, 06.11.2016


Suroviny a příprava

  • Pár lžic olivového oleje
  • 1 větší cibule
  • Pár stroužků česneku
  • 3 červené kapie
  • Sůl
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • 100 g loupané červené čočky
  • 1 plechovka sterilovaných rajčat
  • Cca 1 l slabšího zeleninového vývaru (nebo stejné množství vody+bujónová kostka/sypký bujón)
  • 1 lžička – 1 lžíce tmavého třtinového cukru

Papriky očistíme. Cibuli s česnekem oloupeme a všechno pak nakrájíme na menší kousky. Opékáme na olivovém oleji dokud není zelenina sem tam hnědá. Osolíme. Přidáme rozmarýn, propláchnutou čočku a promícháme. Přihodíme rajčata z plechovky a taky přilejeme vývar nebo vodu a bujónovou kostkou/sypkým bujónem. Přivedeme k varu, přiklopíme poklicí, snížíme trochu přívod tepla a necháme být. Po 15 – 20 minutách zkontrolujeme jestli už je zelenina měkká a čočka rozvařená. Pokud ne, dáme ještě chvilku na sporák. Když ano, přidáme cukr (Já jsem spíš pro tu lžíci než lžičku :-)) a rozmixujeme na hladký krém. Kdyby byla polévka moc hustá, můžem jí prohlásit za omáčku a podávat třeba k těstovinám spolu s vidličkou, nebo jí zředíme na požadovanou polévkovou konzistenci a vidličku vyměníme za lžíci :-)

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné