Omáčka/polévka z dýně
O vaření s radostí a radosti z vaření
Hrstková polévka
Naše domácí verze osvědčené pra, pra, pra...babičkovské klasiky. Zahřeje po těle i na duši :-)
Připravila a zapsala Eva, 27.10.2015
Suroviny a příprava
- 3 hrsti zeleného nebo žlutého, každopádně loupaného a půleného hrachu
- 3 hrsti červené loupané čočky
- 3 hrsti ovsa
- 3 hrsti ječmene
- 1-1,5l slabšího zeleninového vývaru nebo vody+lžička dobrého polévkového koření
- Česnek podle chuti
- Tymián
- Máslo nebo olej na zjemnění a dochucení
- Čerstvé bylinky a natě podle možností
- Sůl
Oves, ječmen a hrách sesypeme do jedné misky. Zalijeme dostatečným nožstvím vody a necháme bez povšimnutí pár hodin stát někde stranou. Touto nenáročnou akcí dost výrazně zkrátíme dobu varu polévky, tak na to nezapomeňte :-). Vodu slijeme. Přidáme čočku a všechno pořádně propláchneme pod tekoucí vodou. Hrách, čočku, oves, ječmen a trochu tymiánu dáme do většího hrnce. Přilijeme vývar. Přivedeme k varu a za mírného bublání a občasného promíchání necháme pod pokličkou 40-50 minut vařit.
Čočka se zozpadne a částečně i hrách. Oves se rozvaří a dodá polévce úžasnou krémovitou konzistenci. No a jediné co nám připomene, že jsme na začátku nasypali do hrnce nějaké zrní, bude do měka uvařený ječmen.
Nakonec přidáme lžíci až dvě dobrého másla nebo olivového oleje, utřený česnek, sůl a ještě trochu tymiánu. Necháme pod pokličkou chvíli odstát ať se všechny chutě krásně propojí. Při servírování rozhodně nešetříme nasekanými bylinkami a zelenými natěmi. Na obrázku je jarní cibulka a sušený medvědí česnek :-)
Tymián se dá vyměnit za majoránku, dobromysl, rozmarýn,...
Tím, že se čočka, oves a částečně i hrách rozvaří, je polévka docela hustá, hlavně když vychladne. Takže podud dáváte přednost těm vodovějším, nelekněte se, že v téhle stojí lžíce a prostě přidejte víc vody.
Místo celého ovsa a ječmene se dají použít ovesné vločky a velké ječné kroupy. Obojí se rozvaží a z polévky se stane hustý krém. Ani kroupy ani vločky není třeba předem namáčet.