Sirup ze smrkových výhonků
Nic nového pod sluncem, nic složitého a při tom taková dobrota :-) Jestli vás baví chodit po lese, vemte si s sebou příště košík na smrkové výhonky. Je nejvyšší čas...
Raw
Nic nového pod sluncem, nic složitého a při tom taková dobrota :-) Jestli vás baví chodit po lese, vemte si s sebou příště košík na smrkové výhonky. Je nejvyšší čas...
Malá inspirace na vydatnou svačinu :-) nejen pro medvědy :-)
...ale opravdu jen skoro :-) Základní surovinou jsou totiž kešu oříšky, což je jen těžko k uvěření, když omáčku ochutnáte... ta krémovitá konzistence, jemná chuť...mňam :-) A vlastně to tak úplně není ani omáčka, ale kešunéza. Jestli vás tahle dobrota okouzlila stejně jako mě, určitě oceníte další způsob jejího použití a pokud ne, bude to pravděpodobně tím, že jste jí ještě nevyzkoušeli jako omáčku na těstoviny :-)
Skoro se mi tomu nechce věřit, ale po tom ultramaratonu, kdy od poloviny listopadu zkouším a peču vánoční cukroví, mě to pečení už nějak nebaví. Válení kuliček mě ale baví pořád :-)
Domácí čokoláda je úžasná dobrota.... ale tyhle malé a nenápadné kuličky slazené datlemy a vonící kakaem jsou snad ještě lepší :-) Nevěříte? Vyzkoušejte :-)
Jak jen si poradit s tou spooooustou krásné zeleniny, která je teď všude... na zahradě, na trzích, ve farmářských obchodech...? Sníst? Sníst! :-) A třeba jen takhle jednoduše :-)
O tom, že červená řepa je skvělá i na sladké pečení, není pochyb. Komu by se ale v tomhle horku chtělo péct? Komu by se ale nechtělo mlsat? Tak snad něco na zchlazení, ne? :-)
I když popravdě řečeno, už ani nevím jak chutná ta kupovaná verze. (Takže snad název alespoň trošku sedí.) Tahle varianta je každopádně dooost rychlá a nenáročná na přípravu a dooost dobrá a náročná na to, abyste nesnědli celou dávku na posezení :-)
a nebo třeba salátová okurka/červené zelí/karotka/červená řepa..... ale tahle dobrota není jen zálivkou na zeleninový salát. Dá se použít i jako omáčka na těstoviny nebo třeba dip. Jinými slovy je absolutně jedno k čemu si jí dáte. Vynikající bude vždycky a se vším :-)
Miluju vůni a chuť bezu, ale snažit se je uchovat pomocí spousty cukru ve šťávách a sirupech mě moc neláká..... Ještě, že se bez, stejně jako ostatní bylinky, dá tak jednoduše usušit... a jestli se u Vás doma taky zabydlel vodní kefír, není nic jednoduššího, než dát tyhle dva dohromady. Výsledkem je probiotická, lehce nakyslá limonáda s nádechem bezu. Co víc si v horkých dnech přát :-)
Když netoužíte po estetické dokonalosti konvenčních cukrářských polev, se kterými se sice krásně pracuje, jsou úžasně barevné a celkem laciné.... na druhé straně ale plné bílého cukru, ztužených tuků a umělých barviv, dá se to celé pojmout i jinak... o dost zdravěji a docela jednoduše. Jako základ poslouží kokos a o barvy se v tomhle případě postarají kurkuma, červená řepa a čaj matcha... samé super zdravé potaviny :-)
Kolem se všechno zelená, klíčí a kvete, a tak i já ladím své kulinářské počiny do zelena, hodně klíčím, všechno co se naklíčit jen dá, a sama jen kvetu :-). Zelená, vitamíny, enzimy a živinami vůbec nabytá pomazánka... nebo třeba dip, ale to už je na Vás, jak se rozhodnete tuhle dobrotu použít. Já jí mažu všude, kde se dá. Na jedné straně má něco společného s pestem, ale stjejně tak je trošku podobná i hummusu, prostě dobrota. Vyzkoušejte a uvidíte :-)
Udělaly(i) jste z něj pesto? Máte ho v mrazáku? Posledních pár dní (týdnů) ho přidáváte prakticky do všeho, co vaříte? A ještě pořád přemýšlíte kam s ním? Medvědí česnek je prostě úžasný, ale jeho sezóna není nekonečná, a tak je třeba tu chvilku kdy roste maximálně užít a využít. Já letos vsadila na sušení a na krekry a jak se zdá, nebyl to špatný nápad :-) Barevně sice tyhle krekříky nejsou tak pěkné jako jejich paprikoví kamarádi, ale chuťově... jsou stejně k sežrání :-)
Dokud si nepořídíte sušičku (a teď nemyslím tu na prádlo, ale vlastně je to s ní dost podobné :-)), nemáte pocit, že by vám chyběla. Je přece tolik jiných způsobů jak z „obyčejných“ surovin vykouzlit neobyčejné dobroty. No a když si sušičku pořídíte, tak se vám najednou otevře další dimenze a po prvních nesmělých pokusech najednou zjistíte, že sušíte, sušíte a sušíte...
Absolutní základ a absolutní klasika :-) domácího kvašení... Protože ať se podíváte na jakékoli běžně prodávané kysané/kvašené zelí, najdete na jeho obalu slovíčko pasterizováno. Tohle zaklínadlo zaručí celkem neomezenou dobu trvanlivosti produktu, ale zároveň znamená, že většina toho blahodárného, enzymy a spousta vitamínů, tedy to, kvůli čemi vlastně kvasíme, je dávno fuč. Nezbývá tedy než kvasit doma :-) Ale proč ne? Není na tom celkem nic složitého... jen na poprvé sebrat odvahu a zkusit to :-)
Není z jater a s kousky mandlí. Je z mandlí a najdete v ní kousky sušených rajčat, brusinek a taky spoustu dalších lahodných a zdravých ingrediencí. Je prostě boží :-)
Moje představy o narozeninovém dortu se hodně točí kolem čokolády.Tohle byly ale Anči narozeniny, a tak jsem místo dvířek u trouby otevřela ty od mrazáku. Aničky představy o mlsání jsou totiž dost zmrzlinové a nanukové...
Všechny ty jahody, borůvky, maliny, třešně, višně, meruňky, rybíz... jako každý rok je to docela „fuška“ ochutnat, zpracovat a pořádně si užít dary léta :-) A aby toho nebylo málo, kromě těch lokálních dobrot (u dědy na zahradě, v lese a na farmářských trzích) se na mě v obchodě usmívají melouny všech velikostí a barev, banány, limetky, nektarinky, avokáda, manga,... no a není den, kdy by Anča nechtěla nanuk... :-)
Trochu sladká, trochu nakyslá a trochu voní mateřídouškou. Lehce probiotická a těžce návyková... Jestli už vám docházejí nápady co s letošní úrodou třešní, tohle je taky způsob jak jí zpracovat :-)
Kaše jsou u nás prostě NEJčastější/běžnější/oblíbenější/žádanější snídaně. A tahle patří k těm NEJjednodušším a řekla bych, že i k NEJzdravějším co znám. Nemusí se ani vařit :-)
Nebo taky rychlokvašky, jak se o nich daleko častěji mluví. Nepočkají sice ve sklepě (rok,dva, tři,...) jako okurky sterilované ve sladkokyselém nálevu, ale na rozdíl od nich nám zase můžou nabídnout bakterie mléčného kvašení a nějaké ty vitamíny, které by var nepřežily.
Fermentované potraviny jsou (už zase považovány za) zdravé a domácí kvašení je docela legrace. A navíc, rychlokvašky nejen rychle kvasí, ale i jejich příprava na kvašení je docela rychlovka :-) Tak proč je alespoň jednou za sezónu nezkusit?
Není to marmeláda, není to džem, není to zavařenina a není to ani omáčka, alespoň ne ve smyslu klasického ovocného coulis. Tak co to sakra je? Po misce právě natrhaných jahod, alespoň pro mě, ten nejlepší způsob jak si je vychutnat čerstvé :-) Takže jestli už máte z letošní úrody ve spíži jahodovou marmeládu, v mrazáku zásobu na zimu... zkuste i tuhle dobrotu.
Nebudeme vařit, budeme jen mixovat a taky trochu čekat než nabobtnají chia semínka a psyllium. Ale to čekání nebude dlouhé :-)
Už jste snědli kvašené ředkvičky a nevíte co se zbylým nálevem? Je to super vyprošťovák při kocovině, ale pokud se zrovna nechystáte flámovat, dá se nálev přecedit a znovu použít na další várku ředkviček, nebo se s jeho pomocí můžete pustit do domácí výroby kokosového jogurtu...???
Někdo má rád snídani na vidličku, někdo jí nejraději srká brčkem, no a u nás je jednoznačně nejoblíbenějším jídelním nástrojem lžička a to nejen u snídaně :-) Ani tahle dobrota nemusí být jen snídaňová záležitost. V klidu obstojí i jako dopolední/odpolední svačinka nebo jako zdravý dezert.
„Já nechci ty červený. Ty pálí. Já chci ty růžový.“ vysvětluje mi Anča s vážným výrazem na tváři. Bavíme se o večeři a o ředkvičkách – syrových a... kvašených.
Beru v obchodě do ruky krabici mandlového mléka. Jednou za čas mě totiž přepadne pocit, že bych si mohla zjednodušit život. Nemyslet na to, že když chci mandlové mléko ráno k snídani musím ty mandle den předem namočit... Taky se mi vybaví jak mi Anča pomáhá a jak budu uklízet nejen po sobě, ale i po ní :-) Pak si ale přečtu podezřele dlouhé složení výrobku, kde jsou slova, o kterých ani nechci vědět co znamenají. Podívám se na cenu. Krabici vrátím a jdu namočit mandle :-)
Nedávno se mi dostala do ruky cereální tyčinka New Bar červená řepa. Seznam použitých surovin a hlavně jeho délka mě moc nenadchnul, ale ta myšlenka, použít červenou řepu, se mi líbila. No nic... uděláme domácí :-)
Moje nová láska se jmenuje datlová pasta :-) Ta lehkost, jednoduchost a rychlost, se kterou se z ní dají vykouzlit úžasné dobroty... A to, že ty dobroty jsou i úžasně zdravé snad už ani nemusím říkat :-)
Pro nadšené sušiče. Ale pokud nemáte sušičku, nevěšte hlavu a klidně čtěte dál. Tahle super zdravá dobrůtka se dá i upéct v troubě.
Tohle pomerančové mazání sice není klasická marmeláda jako třeba ty od Blanky Milfaitové, ale troufnu si říct, že vám to nebude vadit, až ji ochutnáte. Voňavá, slaďounká a přitom zdravá a bez přidaného cukru... U nás doma absolutní favorit.
Mamča: „Andulko, dáš si palačinky?“
Anča: „S marmeládkou?“
Mamča: „Ano.“
Anča: „Jo.“
Ta chuť mě absolutně ohromila. Stejně jako mě ohromila jednoduchost a rychlost přípravy a taky rozdíl v ceně mezi doma vyrobeným a koupeným. Posuďte sami...
Jestli jste si jako malí rádi hráli s modelínou nebo s moduritem, je tenhle recept přesně pro Vás :-) A troubu nechte klidně vypnutou. Kombinace zimních zahřívacích potravin jako jsou mrkev, pohanka i skořice a troška té exotiky v podobě pomeranče a kokosu je dohromady prostě boží :-)
Olíznout prst a nalepit na něj co nejvíc konopných semínek...tak tohle dost baví Anču. A mě zase docela baví vymýšlet co s tím zbytkem načatého balení. Tady je jedna taková zhmotněná myšlenka :-)
Něco sladkého malého zdravého :-) Něco co se dá vykouzlit během pár minut s minimálním úsilím a maximálním efektem… Tentokrát jsem ze spižírny vytáhla sušené hrušky a samozřejmě ještě pár dalších dobrot.
Další variace na téma energetické raw tyčinky. Minule byly jablečné, dnes jsou to švestky a mák. Prostě super podzimní kombinace :-)
Ať vezmete do ruky jakoukoli Lifebar, Rawenergy... vždycky se na zadní straně dočtete, že hlavní složkou téhle super pochoutky jsou datle. Nic proti datlím. Jsou absoltně božské, jak čerstvé, tak sušené, malé, velké, iránské, izraelské..., ale existuje i jiné ovoce, tak proč mu nedat šanci :-)
Nebudu zabíhat do podrobností... prostě máme doma 2,5kg pixlu konopného proteinu a datum spotřeby uvedené na obalu se nezadržitelně blíží. Tenhle zelený zázrak vysoké kvality a stejně vysoké ceny tak teď přidávám skoro do všeho. Připletl se i do čokolády a jak se ukázalo, nic není náhoda. Čokoláda s konopným proteinem a konopným semínkem jde, na rozdíl od samotného proteinu, na odbyt :-)
Tohle není svašinka pro Anču, ale pro mě, pro mamču. To abych s úsměvem zvládla všechny ty svačinky a všechno ostatní nejen kolem Anči :-)
Začalo to už před pár lety a každý rok je to horší a horší.... Pestománie. Na jaře, když je bylinek a natí ještě po málu, rozmixuju do pesta snad všechno zelené co se mi dostane do ruky a i přes „divokost“ některých kombinaci je výsledek většinou dost k sežrání:-). S přibývajícím hezkým počasím a dozrávající úrodou už jsem vybíravější a tíhnu ke klasice jako je petrželka, koriandr, bazalka... A letos nás Anča naučila jíst kešu. Ta jejich jemná, lehce nasládlá chuť je v kombinaci s bylinkami prostě dokonalá.
Všechny ořechy, oříšky, semínka a různé druhy sušeného ovoce které se zatím Anče dostay do ruky a do pusy jí moc chutnaly. A tak, když si chystáme svačinku na nějakou delší procházku nebo kratší výlet, je nejlepší smíchat nějaké ty sušené plody co jsou zrovna doma, dát je do uzavíratelné krabičky a vzít s sebou. No a když je na přípravu svačinky víc času a chuť něco vyrábět...... Tyhle energetické tyčky jsou jednou z domácích variant ve stylu klasických amerických Larabars, nebo u nás prodávaných Lifebars, Rawenergy...
Nový přírůstek do naší rodiny se jmenuje Excalibur 4500. Rozměry v cm jsou 20x42x48, váha 7,25 kg, výkon motoru 400 Watt, 5 sušících táců... no prostě láska na první pohled a vzhledem k pořizovací ceně snad i na celý život:-). Moje přemítání ohledně jídla se tak teď většinou stočí k otázce Sušit nebo nesušit? A nebo jejím variantám A dalo by se to usušit? Co bych tak ještě mohla usušit?.....Proto i následující recept je sušený a né pečený jak by se od granoly dalo čekat.