Omáčka/polévka z dýně
O vaření s radostí a radosti z vaření
Domácí snickers
I když popravdě řečeno, už ani nevím jak chutná ta kupovaná verze. (Takže snad název alespoň trošku sedí.) Tahle varianta je každopádně dooost rychlá a nenáročná na přípravu a dooost dobrá a náročná na to, abyste nesnědli celou dávku na posezení :-)
Připravila a zapsala Eva, 24.07.2017
Suroviny a příprava
- 200 g (NE)solených a (NE)pražených arašídů
- 200 g datlové pasty
- ¼ - ½ lžičky soli
- 1 lžíce (NE)praženého kakaa
- Drcené (NE)pražené kakaové boby podle chuti
- Čokoláda – třeba ta domácí - na polití
Já dávám přednost bio nepraženým a nesoleným burákům, nepraženým kakakovým bobům i kakaovému prášku a doma vyrobené čokoládě. Ale možností jak si vytvořit tuhle dobrotu přímo na míru a podle vlastních chutí je spousta. Už jen množství soli se řídí tím, jak moc jste závislí na slaném karamelu :-) A troufnu si říct, že každá domácí verze bude zdravější než ta kupovaná.
Buráky opražíme na pánvi, necháme vychladnout a posekáme nebo opatrně pomixujeme na menší kousky. Datlovou pastu nadrobíme do mísy a přidáme k ní i ostatní ingredience. Rukama pořádně propracujeme ať se všechny suroviny rovnoměrně rozprostřou a hotovou hmotu na snickers napěchujeme do plastové krabičky vyložené potravinářskou fólií nebo papírem na pečení. Papír nebo fólii přehneme a dnem skleničky nebo jiným, podobně důmyslným :-) nástrojem upěchujeme a uhladíme povrch do vodorovna. Na nějaký čas (minimálně půl hodiny, ale klidně i do druhého dne) dáme hmotu do lednice a nebo raději do mrazáku. Tenhle bod mi připadá docela důležitý. Snickers hmota je sice jedlá i bez podchlazení, ale pokud se rozhodnete tyčinky polévat čokoládou, bude na těch vychlazených rychleji tuhnout a méně z nich stékat. Uchováváme v lednici nebo v mrazáku – záleží na tom, jak moc se při mlsání chcete zchladit :-)