Čokoláda

Tohle není svašinka pro Anču, ale pro mě, pro mamču. To abych s úsměvem zvládla všechny ty svačinky a všechno ostatní nejen kolem Anči :-)

Připravila a zapsala Eva, 19.08.2015


Suroviny a příprava

  • 60g kakaového másla
  • 20g kokosového oleje lisovaného za studena
  • 60g opravdu dobrého kakaa (ráda používám prášek z nepražených kakaových bobů od bionebio)
  • 40g sirupu z agáve nebo jiného tekutého sladidla
  • špetka soli (pro fajnšmekry :-))
  • Oříšky, semínka, sušené ovoce, drcené kakaové boby,......

Kakaové máslo opatrně rozehřejeme spolu s kokosovým olejem. Přidáme sirup z agáve, sůl, kakaový prášek a rozmícháme do hladka. Pak už jen hmotu nalejeme do připraveného pekáčku, který jsme si vyložili pečícím papírem. Posypeme vybranými dobrotami a dáme na několik hodin ztuhnout do lednice. Skaldujeme zase v ledici, rozlámané na menší kousky a ideálně v uzavíratelné nádobě.

Vzhledem k tomu, že čokoláda neobsahuje žádné stabilizátory, emulgátory a konzervanty, je opravdu dobré skladovat jí v lednici. Při pokojové teplotě trochu změkne a nataje. Na cesty si jí tak asi sebou nevezmete, ale jako domácí mlsání je prostě boží :-).

Agáve sirup (ať už světlý nebo tmavý) se mi ze všech vyzkoušených sladidel osvědčil nejvíc. Pokud použijete jiné tekuté sladidlo (med, javorový sirup, Sladěnka, datlový sirup, špaldový sirup,...) vždycky předá čokolodě něco ze své charakteristické chuti. Není to na škodu, ale je třeba s tím počítat. A pkud si vyberete jako sladidlo sypký cukr, tak alespoň mě se nikdy nepodařilo ho úplně rozpustit a v čokoládě pak křoupal mezi zuby.

Co se týče posypu, na obrázcích jsou následující kombinace:

  • Kešu oříšky, kustovnice
  • Mandle, brusinky
  • Sušené meruňky, kokos, drcené kakaové boby
  • Sušené švestky, loupané konopné semínko

A proč si čokoládu raději nekoupit? Už samotná příprava vykouzlí člověku úsměv na tváři :-) Vyzkoušejte sami. A taky Anču dost baví pomáhat mi s tím mícháním, posypáváním, olizováním,...

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné