Domácí pickles-okurky

Nebo taky rychlokvašky, jak se o nich daleko častěji mluví. Nepočkají sice ve sklepě (rok,dva, tři,...) jako okurky sterilované ve sladkokyselém nálevu, ale na rozdíl od nich nám zase můžou nabídnout bakterie mléčného kvašení a nějaké ty vitamíny, které by var nepřežily.

Fermentované potraviny jsou (už zase považovány za) zdravé a domácí kvašení je docela legrace. A navíc, rychlokvašky nejen rychle kvasí, ale i jejich příprava na kvašení je docela rychlovka :-) Tak proč je alespoň jednou za sezónu nezkusit?

Připravila a zapsala Eva, 23.06.2016


Suroviny a příprava

  • 1 kg okurek
  • 1 malá mrkev
  • Kousek kopru
  • 1 lžička světlých hořčičných semínek
  • 1 lžička semínek koriandru
  • 1 lžíce soli (cca 21 - 23g jak se vám jí povede nabrat)
  • 1 l vody

Okurky i mrkev očistíme a omyjeme. Mrkev nakrájíme na kolečka a každou okurku na několika místech propíchneme vydličkou (to aby rychleji prokvasily). Pak už je postup stejný jako v případě ředkviček.

Koření se dá úplně vynechat a nebo naopak, přidat další i jiné druhy. Záleží na vás :-)

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné