Omáčka/polévka z dýně
O vaření s radostí a radosti z vaření
Domácí pickles-okurky
Nebo taky rychlokvašky, jak se o nich daleko častěji mluví. Nepočkají sice ve sklepě (rok,dva, tři,...) jako okurky sterilované ve sladkokyselém nálevu, ale na rozdíl od nich nám zase můžou nabídnout bakterie mléčného kvašení a nějaké ty vitamíny, které by var nepřežily.
Fermentované potraviny jsou (už zase považovány za) zdravé a domácí kvašení je docela legrace. A navíc, rychlokvašky nejen rychle kvasí, ale i jejich příprava na kvašení je docela rychlovka :-) Tak proč je alespoň jednou za sezónu nezkusit?
Připravila a zapsala Eva, 23.06.2016
Suroviny a příprava
- 1 kg okurek
- 1 malá mrkev
- Kousek kopru
- 1 lžička světlých hořčičných semínek
- 1 lžička semínek koriandru
- 1 lžíce soli (cca 21 - 23g jak se vám jí povede nabrat)
- 1 l vody
Okurky i mrkev očistíme a omyjeme. Mrkev nakrájíme na kolečka a každou okurku na několika místech propíchneme vydličkou (to aby rychleji prokvasily). Pak už je postup stejný jako v případě ředkviček.
Koření se dá úplně vynechat a nebo naopak, přidat další i jiné druhy. Záleží na vás :-)