Omáčka/polévka z dýně
O vaření s radostí a radosti z vaření
Skořicovojablečné lanýže
Skoro se mi tomu nechce věřit, ale po tom ultramaratonu, kdy od poloviny listopadu zkouším a peču vánoční cukroví, mě to pečení už nějak nebaví. Válení kuliček mě ale baví pořád :-)
Připravila a zapsala Eva, 15.12.2017
Suroviny a příprava
- 100 g jablečných křížal
- 100 g sladkých mandlí
- 50 g kakaového másla
- Cca 50 g medu/javorového sirupu
- 1 lžička mleté skořice
- Špetka soli
- Šťáva z ½ - 1 citrónu
Mandle opražíme, necháme pochladnout a rozmixujeme najemno. Do mixéru/robotu k nim přidáme křížaly, sůl, citrónovou šťávu i skořici a pořádně promixujeme, dokud se ze všech těch ingrediencí nezačne tvořit lepkavá pasta. Nakonec přilijeme rozpuštěné kakaové máslo spolu s medem/sirupem a promícháme nebo zlehka promixujeme. Hmotu na lanýže dáme na takových 20 minut do lednice, aby máslo začalo znovu tuhnout. Lžičkou pak odebíráme kousky lanýžové hmoty a v dlaních z nich tvarujeme kuličky. Ty je možné lecčím posypat nebo v lecčem obalit... fantazii se meze nekladou :-)
Množství citrónové šťávy a medu/sirupu je závislé na sladkosti/odrůdě jablek. Já mám letos ve spižírně nasušená Matčino z naší staré jabloně a medu jsem dala přesně těch 50 g a šťávu z celého citrónu.
Krásné Vánoce :-)