Červená řepa

O tom, že červená řepa je skvělá i na sladké pečení, není pochyb. Komu by se ale v tomhle horku chtělo péct? Komu by se ale nechtělo mlsat? Tak snad něco na zchlazení, ne? :-)

Připravila a zapsala Eva, 31.07.2017


Suroviny a příprava

  • 400 g červené řepy
  • 100 g nesířených rozinek/datlí
  • 2 lžičky shoyu/tamari omáčky/coconut aminos a nebo přiměřené množství soli
  • 1 lžička octa balsamico
  • ½ lžičky mleté vanilky
  • 50 g kaka (z nepražených bobů)
  • 100 g lískových oříšků
  • 100 g mouky z naklíčená a usušená pohanky nebo stejné množství rozmixovaných ovesných vloček

Rozinky/datle zalijeme dostatečným množstvím vody a necháme je alespoň hodinu bobtnat a měknout. Budou se pak lépe mixovat. Oříšky opražíme a necháme vychladnout. Můžeme, ale nemusíme :-) z nich odrolit tmavou slupku a každopádně je rozmixujeme/umeleme najemno. Pražení sice není nutnost, ale díky němu se dost zvýrazní chuť oříšků a zlepší se i jejich stravitelnost, takže já jsem rozhodně pro pražení :-) Řepu očistíme. Když máme v ruce bio verzi, stačí jí umít vodou a vydrhnout kartáčkem (I ve šlupce a těsně pod ní je totiž spousta zdraví prospěšných látek a je škoda o ně přijít.) Konvečně pěstovanou řepu je lepší oloupat (a se šlupkou tak opdstranit i nějakou tu chemii). Řepu rozkrájíme na menší kousky a spolu s kakaem, octem, vanilkou a slaným elementem (podle vlastního výběru) rozmixujeme na hustou kaši. Když nemáte silný mixér, stačí řepu rozstrouhat na jemném struhadle a ještě trošku pročechrat tyčákem. Řepovou kaši zahustíme rozmixovanými oříšky a pohankou/ovesnými vločkami. Z hmoty uplácáme takový tvar dortu, který se nám líbí. A je hotovo. Tedy skoro :-) Ještě poleva. Dá se použít ledacos... (domácí) čokoláda, kokosové máslo a nebo třeba kešu krém... Dort dáme na pár hodin uležet a vychladit do lednice.

 

Kešu krém

  • 100 g kešu oříšků
  • 100 g nesířených rozinek/datlí
  • Špetka soli
  • Šťáva z jednoho citrónu

Oříšky s rozinkami/datlemi sesypeme dohromady, zalijeme dostatečným množstvím vody a necháme je cca 8 hodin máčet. Pak vodu slijeme, oříšky a datle propláchneme a spolu se solí a citrónovou šťávou je rozmixujeme na hladký krém, který se dá hned použít k pomazávání a promazávání dortů a jiných dobrot.

Dobrou chuť a krásné léto všem :-)

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné