Omáčka/polévka z dýně
O vaření s radostí a radosti z vaření
Sirup ze smrkových výhonků
Nic nového pod sluncem, nic složitého a při tom taková dobrota :-) Jestli vás baví chodit po lese, vemte si s sebou příště košík na smrkové výhonky. Je nejvyšší čas...
Připravila a zapsala Eva, 02.06.2019
Suroviny a příprava
- Mladé (světle zelené) smrkové výhonky
- Cukr
- Sluníčko
- Trpělivost
Tenhle sirup je prý vynikající při problémech s dýchacími cestami, ale z vlastní zkušenosti to nemohu potvrdit. Vždycky zmizí tak rychle, že se podzimních a zimních kašlíků nebo rýmiček nedočká. Takže za mě je vynikající hlavně na lívance, palačinky, vafle...
Smrkové výhonky se snažím trhat tak nějak rovnoměrně a s citem z většího množství stromů, což znamená krásnou procházku po lese. Co se týče cukru ráda používám tmavé, melasou prosycené varianty jako třeba muscovado nebo rapadura, které mi tak nějak svou chutí ladí k výrazné vůni smrku. Použít se ale dájí i světlejší a méně výrazné varianty.
Do větší sklenice/sklenic dáme vrstvu smrkových výhonků, kterou bohatě zasypeme cukrem. Vrstvy střídáme dokud sklenice není plná. Poslední vrstvu tvoří cukr. Sklenici uzavřeme dáme na slunné místo, kde se během dvou až tří týdnů vytvoří hustý a voňavý sirup. Ten slijeme. Výhonky pořádně vymačkáme, aby ani kapka té úžasně voňavé a slaďounké tekutiny nepřišla nazmar a skladujeme v lednici.