Pomerančová "marmeláda"

Tohle pomerančové mazání sice není klasická marmeláda jako třeba ty od Blanky Milfaitové, ale troufnu si říct, že vám to nebude vadit, až ji ochutnáte. Voňavá, slaďounká a přitom zdravá a bez přidaného cukru... U nás doma absolutní favorit.

Mamča:           „Andulko, dáš si palačinky?“

Anča:              „S marmeládkou?“

Mamča:           „Ano.“

Anča:              „Jo.“

Připravila a zapsala Eva, 14.02.2016


Suroviny a příprava

  • 200g nesířených rozinek nebo vypeckovaných sušených datlí nebo kombinace obojího
  • Šťáva a kůra z jednoho většího chemicky neošetřeného pomeranče
  • Špetka soli

Z pomeranče ostrouháme kůru a vymačkáme šťávu, do které namočíme rozinky nebo datle. Rozinkám stačí hodina. Datle potřebují alespoň tři. Pak přidáme i tu ostrouhanou kůru, sůl a všechno dohladka rozmixujeme. Pokud by se vám marmeláda zdála moc řídká, stačí přidat trochu jemně strouhaných mandlí nebo jiných oříšků. U promazávání sušenek nebo vánočního cukroví se mi ale osvědčila spíš řidší konzistence. Sušenky/cukroví přebytešnou tekutinu nasáknou a jsou pak krásně vláčné. Palačinkám, lívancům a vaflím je to jednom :-)

Tahle dobrota se dá udělat i z čerstvých datlí. Stačí jen ubrat šťávu a přidat kůru. Ta se dá v bio kvalitě koupit i sušená, pokud by ve vašem marketu zrovna neměli chemicky neošetřené pomeranče.

Podobným způsobem, tedy namočením sušeného ovoce a přidáním pár dalších ingrediencí, se dá připravit i spousta jiných sladkých mazání. Mám vyzkoušená švestková, hrušková a jablečná povidla, brusinkovou marmeládu,... ale o tom třeba až zase někdy jindy :-)

Abych nezapomněla, mandarinky a citróny taky stojí za vyzkoušení :-)

 

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné