Skoro sýrová omáčka

...ale opravdu jen skoro :-) Základní surovinou jsou totiž kešu oříšky, což je jen těžko k uvěření, když omáčku ochutnáte... ta krémovitá konzistence, jemná chuť...mňam :-) A vlastně to tak úplně není ani omáčka, ale kešunéza. Jestli vás tahle dobrota okouzlila stejně  jako mě, určitě oceníte další způsob jejího použití a pokud ne, bude to pravděpodobně tím, že jste jí ještě nevyzkoušeli jako omáčku na těstoviny :-)

 

Připravila a zapsala Eva, 25.01.2018


Suroviny a příprava

  • 100 g kešu oříšků
  • 100 g panenského řepkového/olivového oleje
  • 2 lžíce jablečného octa/citrónové šťávy
  • 1 lžíce umeocta/1 zarovnaná lžička soli
  • 2-4 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 lžička-1 lžíce medu/javorového sirupu nebo jiného sladidla
  • 2 stroužky česneku
  • 100 ml vody
  • Baby špenát
  • Zelený (mražený) hrášek
  • Těstoviny dle libosti (pšeničná či špaldová klasika, ty z červené čočky nebo z jiné luštěninové mouky, raw z cukety a nebo jiné oblíbené zeleniny,...)

Kešu oříšky zalijeme dostatečným množstvím vody a necháme je několik hodin (klidně ale i přes noc) namočené, aby změkly. Pak vodu slijeme, oříšky propláchneme a spolu s ostatními ingrediencemi rozmixujeme dohladka. Mezi ostatní ingredience nepočítám těstoviny, hrášek a baby špenát. I když zrovna ten baby špenát se dá přidat i do základní omáčky, pokud jí chcete mít krásně zelenou. Omáčku můžeme až týden skladovat v lednici pod víčkem, nebo jí hned použít na těstoviny.

Uvařené těstoviny slijeme a smícháme je s hráškem, baby špenátem a skoro sýrovou omáčkou. Podle potřeby přidáme trochu vody z těstovin a ihned podáváme. Základní bílá omáčka se dá ledasčím obarvit a lehce chuťově doladit. Jak už jsem zmínila výš, pár hrstí baby špenátu vykouzlí jemně zelenou barvu, zatím co 1/2 lžičky kurkumy zabarví omáčku do žluta. A hádejte co se stane, když přidáte kousek syrové/vařené/pečené červené řepy? :-) A což takhle uzená paprika a pár sušených rajčat? A nebo raději lžička pikatní hořčice? A rozhodně se nenechte omezit jen těstovinami. Quinoa, pohanka, jáhly,... jsou taky skvělá záminka pro vyzkoušení skoro sýrové omáčky :-) 

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné